IKEA i britanski dizajner Tom Dixon su najavili novu kolaboraciju koja bi trebalo da ljudima olakša uzgajanje biljčica u urbanim uslovima. Pre svega mislimo na biljke koje mogu da se jedu, dakle voće, povrće, začini…

Ideja je da se poveća lokalna proizvodnja zdrave hrane. Prvi korak u tom pravcu je bila KRYDDA VAXER kolekcija koja je već neko vreme dostupna i u robnoj kući u Beogradu. Ona omogućava uzgajanje biljaka uz pomoć hidroponske tehnike. Mi smo je već isprobali, a na ovom linku možete da vidite šta smo uspeli da pojedemo iz naše male bašte.

Nova kolekcija će podrazumevati proizvode i prateće alatke potrebne da napravite celu farmu u gradu gde ćete imati povrće, voće, začine pa čak i neke biljke koje se koriste kao lek.

Sve bi u prodavnice trebalo da stigne 2021. godine.

To će motivisati stanovnike gradova da vode održiv životni stil, stvarajući od svojih kuća nove farme.

“Hrana je ključan deo svakodnevnog života, a IKEA želi da inspiriše i omogući zdraviji i održiviji život. Kada više zelenila bude raslo u našim domovima to će imati pozitivan uticaj na planetu zbog manje transporta, manje potrošnje vode i manje bacanja hrane.”

Eksperimentalni model urbane farme biće predstavljen u maju u Britaniji. Bašta će imati dva nivoa. U osnovi će biti hidroponska bašta a iznad će se nalaziti biljke koje mogu da se koriste za zdravstvene svrhe ali i one koje su dobre za okruženje.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime