Idemo na Mars (skoro izvesno)

Ali ćemo se možda razboleti na putu do tamo

Na putu za Mars ljudi će biti suočeni sa mogućnošću ozbiljnih oboljenja – od mentalnih, preko srčanih, do bolesti kože, ukazuju naučnici.

Astronauti NASA-e primetili su da im vid slabi što su duže u svemiru. Nekim astronautima vid je oslabio u roku od šest meseci, a neki su postali trajno kratkovidi.

Brojni astronauti primetili su da im Zemlja postaje pomalo mutna dok su bili na misijama u Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali se nisu usudili da prijave takve probleme.

Medicinska istraživanja pokazala su da bivši astronauti imaju „pljosnatije“ oči i proširen očni nerv.

Neke teorije navode na zaključak da slaba gravitacija dovodi do skupljanja tečnosti u glavi.

Ruski astronauti su zato pribegli korišćenju vakuumskih pantalona koje povlače tečnost nazad u noge.

U poređenju sa onima koji nikad ne napuste Zemljinu orbitu, astronauti koji lete na MSS i ostaju duže u svemiru imaju četiri ili pet puta veći rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Bestežinsko stanje može objasniti neke kratkoročne rizike od bolesti srca, ali ne objašnjava zašto su astronauti na dalekim putovanjima izloženi toliko većem riziku.

Jedan od problema su i razne bakterije ili virusi. Za mikrobe bi slaba ili nepostojeća gravitacija mogla da bude veoma povoljna.

Smrtonosne bakterije kao što je stafilokoka ili salmonela pokazale su se i do sedam puta jačim u svemiru nego u istim uslovima na Zemlji.

Već dugo astronauti se žale da imaju probleme sa kožom nakon povratka iz svemira.

Istraživači su nedavno uspeli da uz pomoć posebnih lasera otkriju šta se događa ispod kože astronauta. Merenja su pokazala znatno povećanje proizvodnje kolagena i gotovo 20 odsto smanjenja gornjih slojeva kože.

Astronautima je ugrožen i DNK – zabeležene su neke trajne promene u njihovom DNK zbog izloženosti svemirskom zračenju tokom dužih boravka u svemiru.

Za sada ne postoji konkretna zaštita od zračenja i astronauti bi mogli biti izloženi ogromnim količinama svemirske radijacije tokom putovanja na Mars, navode naučnici.

Najveću opasnost predstavlja, možda, sindrom solipsizma, odnosno mentalni problem.

Ovaj sindrom identifikovan je kao jedna od ozbiljnih opasnosti za astronaute tokom dugih misija daleko od Zemlje.

Oboleli od tog sindroma u jednom trenutku postanu uvereni da čitav svet izvan njihovog uma nije više stvaran.

I tako…

Kako ti se čini?
Pokaži to i drugima!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *