Idemo na Mars i to brzo. Zapravo još uvek ne idemo ali pripreme su u toku. Sada se najavljuje da će SAD, Kina i Ujedinjeni arapski emirati poslati bespilotnu svemirsku letelicu na crvenu planetu u potrazi za vremenom kada je Mars imao reke, jezera okeane, piše PBS.

Letelice će na Mars stići tek u februaru a onda će prikupljati podatke nadajući se da će moći da potvrde da je tamo nekada bilo života.

Do sada je polovina letelica koje su se uputle ka Marsu imalo havariju, izgorele su, eksplodirale a poslednja 2011. kada su Kina i Rusija pokušale slanje opet je propala.

Sada šest svemirskih letelica jedna iz Indije, tri američke i dve evropske posmatraju iz dačkome i istražuju planetu.

Letelica UAE trebalo bi da stigne na Mars upravo u vreme kada UAE slave 50.to godišnjicu osnivanja.

Američka letelica kako je planirano spustiće se u nekadašnju deltu reke i jezera nazvanu Jezero Krater. Na ovom mestu sada su peščane dine, litice, velike stene, provalije. A ukoliko nešto pođe po zlu poruke od zemlje do Marsa putuju 10 minuta, pa se postavlja pitanje može li se letelicama pomoći.

U ovom jezeru je pre 3,5 milijardi godina bilo vode a možda je postojao i život mikroba čiji bi tragovi možda mogli da se nađu u slojevima sedimenata.

Kineska misija će pomoću radara snimati podzemne bazene ukoliko ih ima.

Ovoga puta na Marsu će pokušati da proizvedu kiseonik iz ugljen dioksida što bi bilo korisno za neke buduće astronaute koji dođu na Mars.

Projekat UAE košta 200 miliona dolara.

Evropa i Rusija su odustale od planiranja odlaska trenutno na Mars zbog problema sa pandemijom covida 19.

NASA planira da testira tehnologiju koja bi bila pogodna kada budu slali astronaute na Mars.

Očekivanja su velika a planovi brojni.