Mislite da su internet botovi izum naših genijalnih političara? Ma jok. Evo kako se troluje internet. CEO internet.

Radio Free Europe (RFE) donosi priču o Putinovim botovima, a tu su čak i iskustva internet plaćenika.

Tatiana N, koja je poput drugih intervjuiranih osoba zatražila da se njeno svedočenje prenese bez prezimena, kaže da je dobro plaćen posao dobila preko oglasa.

Novinarka je od prošle godine radila u skladištu veličine 2,500 kvadratnih metara u predgrađu Sankt Peterburga, za platu od 40.000 rubalja, što je više od proseka u struci.

Kako piše RFE, Tatiana se pridružila vojsci trolova koja 24 sata dnevno širi prorusku i antizapadnu propagandu na blogovima, portalima i društvenim mrežama unutar i izvan Rusije.

Operaciju finansira kompanija Internet Research u vlasništvu Evgenija Prigožina, inače Putinovog poznanika.

"I tako pišete, pišete i pišete iz perspektive bilo koga. Možete glumiti domaćicu koja peče tortu i odjednom odluči da ima mišljenje o nečem što je rekao Putin i onda napišete: ‘Ova akcija Vladimira Vladimiroviča je spasila Rusiju’".

U širenju (dez)informacija učestvuje 400 zaposlenih koji rade 12-sati dnevno u različitim odeljenjima. Deo je zadužen za osmišljanje tema i zadataka, deo je koncentrisan isključivo na komentarisanje, dok drugi rade na grafikama namenjenim društvenim mrežama.

Dnevni zadaci obično dolaze direktno iz Kremlja i podrazumevaju poruke koje blogeri treba da prenesu u javnost. photo: World Economic Forum