I kućni ljubimci u problemu zbog korona virusa. Pandemija virusa korona donela je probleme i sa radom azila za životinje. Prema pisanju štampe, mnoga skloništa za životinje zatvorila vrata. Sve u svetu prolazi kroz krize i poremećaje pa tako i skloništa za napuštene životinje, naglašavaju oni koji vode azile ističući da se suočavaju sa velikim izazovima.

Apeluje se na ljude da udome napuštene kučiće i mačke a pojedini azili onima koji prime u svoje kuće ove životinje poklanjaju i hranu za njih.

Istovremeno sa pozivom za udomljavanje stiže i obaveštenje da će azili možda morati da pribegnu, zbog ekonomske situacije eutanaziji a i kako bi oslobodili prostor za nova legla koja pristižu u proleće.

Zanimljivo je da iz mnogih azila stižu vesti da su udomili rekordan broj životinja. I pored ekonomskih problema ljudi su odgovorili na poziv odlučivši da spasu jadne životinje.

Ipak skloništa se pripremaju na novu ekonomsku krizu koja se već najavljuje od strane stručnjaka. Zbog gubitka posla mnogi će biti primorani da svoje ljubimce prepuste azilima jer neće biti u stanju da brinu o njima.

Pojedine neprofitne organizacije koje se brinu o životinjama pripremaju pakete hrane i drugih potrebština koje će pokloniti ljudima koji imaju životinje a ostali su bez posla. U tim organizacijama ističu da će pomoći dok vlasnici ne nađu novi posao.

Podseća se da su životinje dobro društvo u vreme nesigurnosti, smanjuju napetost i utiču na pozitivna osećanja ljudi. A pogotovo ako u porodici ima najmlađih koji mogu svoje slobodno vreme radosno da provode sa kućnim ljubimcima na obostranu korist.