Drevni Koloseum u Rimu, u kome su se gladijatori borili za svoje živote, a narod dobijao “Hleba i igara” počeo je da se krivi i to nekih 40 cm na južnu stranu, a vlasti istražuju da li je potrebna hitna intervencija.

 
Stručnjaci kažu da se naginje nekih godinu dana, a situacija se prati poslednjih nekoliko meseci kaže za Corriere della Sera, Rosela Rea, upravnica spomenika starog 2000 godina.
 
Krivi toranj u Pizi, druga popularna italijanska atrakcija, bio je ponovo otvoren 2001. godine, nakon što je bio zatvoren više od decenije dok su inženjeri pokušavali da spreče njegov pad u učine ga bezbednim za gledaoce.
 
Univerzitet i geološki institute ispituju šta se dešava sa Koloseumom, a u roku od godinu dana bi trebalo da se sve završi.
 
Testovi se vrše i da bi se otkrilo da li saobraćaj na obližnjim putevima ima uticaja na čuvenu arenu.
 
Profesor Đorđo Monti upozorava da  se pukotina možda nalazi u temelju ispod Koloseuma.
 
Moguće je da pukla betonska ploča na kojoj stoji Koloseum, a ona je poput ovalnog diska prečnika 13 metara.
 
Intervencija će možda biti neophodna, ako se potvrde ove informacije, pa će se radovi obavljati kao i u Pizi, ali je još rano odrediti koja bi to vrsta prepravke bila.
 
Koloseum – poznat kao domaćin krvavih gladijatorskih borbi u doba rimskog carstva danas privlači stotine hiljada turista i obično je prepun posetilaca.
 
Photo: Flickr
 
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime