Honduras traži drevni Grad Boga Majmuna

Koji verovatno ni ne postoji, ali postoji nešto još bolje

Predsednik Hondurasa Juan Orlando Hernández je saopštio velike vesti pre nekoliko dana.

Počinje potraga za drevnim Belim gradom. Ili gradom Boga Majmuna.

„Grupa arheologa i naučnika je na terenu i traga za mitskim gradom“, rekao je Hernandez. Samo priča je malo komplikovanija od toga.

Već stotinak godina brojne ekspedicije i avanturisti po prašumama Južne Amerike tragaju za La Ciudad Blanca. Bez uspeha.

Legenda kaže da je grad bio prepun bogatstva a u njegovom središtu se nalazila ogromna statua majmuna.

Mnogi ugledni naučnici smatraju da grad zapravo ni ne postoji i da je u pitanju samo mit.

Ali onda su naučnici prošle godine pronašli nešto.

„Istraživači su pronašli odbačene i veoma dobro očuvane kamene skulpture“, pisao ja National Geographic 2015. godine. Baš kao i druge ostatke razvijene kulture koja je nestala pre nekoliko hiljada godina.

Da li je to bio trag drevnog Belog Grada?

Možda. Ali možda i ne.

„Ekspedicija je na terenu videla puno toga što je prikazano na slikama. I još mnogo toga. I to zaista jeste bio drevni grad. Arheolozi ipak smatraju da ne postoji JEDAN izgubljeni grad. Ili Grad Boga Majmuna kao što to kažu legende. Oni misle kako zapravo postoji više izgubljenih gradova. Koji su možda još važniji pošto predstavljaju čitavu izgubljenu civilizaciju o kojoj nismo znali ništa“, pisao je National Geographic.

Zanimljivo je da se među kamenim skulpturama nalaze i glave majmunolikih stvorenja. Što je sasvim jasno izazvalo pažnju stručne javnosti ali i medija. Pošto bi moglo da ukaže i da Grad Boga Majmuna zaista postoji tu negde.

Arheolog Christopher Fisher sa Colorado State University koji je bio deo prve ekspedicije kaže da iako ljudi žele da je legenda istinita, ona to ipak nije. Ali to ne znači da je to što su pronašli beznačajno.

„Beli Grad je fascinantan, ali on je samo mit“, zaključuje Fisher.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *