Čuveni fizičar Stephen Hawking upozorio je javnost da ljudi moraju da pronađu novi dom u svemiru u narednih 200 do 500 godina, ako prežive do tada.

On je dodao da je Zemlja ugrožena u toliko sfera da mu je teško da ostane pozitivan.

“Pretnje su jako velike i veoma brojne, a naši fizički resursi su isušeni alarmantnom brzinom.“

Hawking je pozvao vodeće nacije da pošalju astronaute na Mesec do 2020. godine kako bi istraživanja svemira ponovo bila pokrenuta. Takođe, naveo je da bi u narednih 30 godina trebalo izgraditi lunarnu bazu.

“Širenje u svemiru će u potpunosti promeniti budućnost čovečanstva. Nadam se da će jedinstven cilj ujediniti konkurentske nacije, kako bismo se zajedno suočili sa izazovima koji su pred nama. Nov i ambiciozan program bi zainteresovao mlade ljude za oblasti poput astrofizike i kosmologije“.

Hawking inače radi na projektu koji bi omogućio da malena letelica za 20 godina stigne do nama najbliže zvezde Alfa Kentauri i izvidi da li postoje uslovi za život.

“Kolonizacija drugih planeta više nije naučna fantastika, postaje naučna činjenica. Ako se čovečanstvo nastavi u narednih million godina, naša budućnost će biti hodanje po tlu kojim niko nikada nije prošao”.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime