Grčke banke su pred kolapsom pošto su ljudi za samo par dana povukli oko 3 milijarde evra sa računa. A sve zbog straha od bankrota pošto je sastanak ministara finansija eurozone prošao bez dogovora o grčkom dugu.

"Ekstramna ekonomska nesigurnost u kombinaciji sa strahom od promene valute podstakla je povlačenje novca neočekivanih razmera, pa je u samo četiri dana iz banaka otišlo oko tri milijarde evra", kaže Nicholas Economides, profesor ekonomije sa Univerzitetu u New Yorku.

Pesimističan je i predsednik Eurogrupe i holandski ministar finansija Jeroen Dijsselbloem. Na pitanje može li zamisliti da Grčka napusti evro odgovorio: "Kako sada stvari stoje, idemo u tom smeru."

Prema prognozama ekonomista Saxo Banke nakon napuštanja monetarne unije, Grčka bi mogla uvesti monetarnu devaluaciju između 50 i 70 posto a onda bi skoro sigurno usledila teška recesija. Posle sličnog scenarija Argentina je imala recesiju od 11 posto.

“Devaluacija je simbol umiruće ekonomije i samo može dovesti do humanitarne krize kakvu nismo videli još od 1945. godine u Evropi", smatraju u Saxo Banci.

Procenjuje se da Grci imaju oko 100 milijardi evra u slamaricama, zbog nepoverenja u bankarski sistem. Zato bi bilo moguće da u zemlji posle povlačenja iz evra ostanu u opticaju dve valute što bi bio dodatni problem za ekonomiju.

 

Nego gde ste planirali ovog leta?

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime