Prema najnovijim istraživanjima 25 mega gradova proizvodi više od polovine svetske emisije gasova staklene bašte. Od toga se 23 nalazi u Kini.

Gradovi su odgovorni za više od 70 procenata emisije staklene bašte i dele veliku odgovornost za dekarbonizaciju globalne ekonomije, piše dailymail.co.uk.

Poslednje istraživanje pokazuje da se gradovi sa visokim nivoom emisije gasova sa efektom staklene bašte nalaze i u razvijenim zemljama i u zemljama u razvoju. Ali megatradovi poput Šangaja i Tokija posebno su značajni emiteri.

Utvrđeno je i da gradovi u Evropi, SAD i Australiji ispuštaju više emisija od većine urbanaih centara u zemljama u razvoju.

Posle kinsekih gradova najveći zagađivači su New York City, Manila, Bangkok, Dubai UAE, Seul.

Ohrabrujući je podatak da su se od 42 grada emisije smanjile za 30 lokacija između 2012. i 2016 godine a najveće smanjenje po stanovniku zabeleženi su u Oslu, Hjustonu, Sijetlu i Bogoti.

Najveći porast emisije po stanovniku zabeležen je u Rio de Žaneiru, Johanesbrgu, Veneciji.

Dva glavna izvora emisije gasova sa efektom staklene bašte potiču iz takozvane stacionarne energije, transportnog sektora. Stacionarne emisije energije uključuju emisije električne energije, potrošnje goriva stambenih, komercijalnih, industrijskih i institucioalnih zgrada, koje su doprinele od 60 do 80 procenata emisije u gradovima Evrope i Severne Amerike.

Drumski saobraćaj činio je više od 30%, a manje od 15% zabeleženo je u železničkom saobraćaju, plovnim putevima i vazduhoplovstvu.

Ističe se da bi pri ispunjavanju dogovora o smanjenju emisije gasova trebalo postići globalnu neutralnost ugljenika do 2050. godine.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime