Gomile đubreta na Mont Everestu su veliki problem Nepala.

Na gomilama su korišćene boce sa kiseonikom, konopci, polomljene merdevine, limenke, pocepani šatori i to sve na visini preko 8000 metara nadmorske visine.

Sada je nađeno rešenje za deo otpada iskoristi na zanimljiv način kako se najviša planina na svetu ne bi pretvorila u deponiju smeća.

Đubre prikupljeno na Mount Everestu sada će u galeriji biti izloženo kao umetnička kreacija.

Naime, strani i lokalni umetnici će od otpadnih materijala stvarati umetnička dela i obučiće lokalno stanovništvo da đubre pretvore u zanimljive stvari, rekao je Tommy Gustafsson osnivač Sagarmatha Next Centre, prenosi reuters.com.

On je dodao da žele da predstave kako čvrst otpad može da se pretvori u dragocene umetničke predmete, stvori zaposlenje i prihod. Nada se da će se promeniti percepcija ljudi o đubretu i upravljanju njime.

Centar se nalazi na 3780 metara nadmorske visine u Syangboche na glavnoj stazi do baznog kampa Everest, dva dana hoda od Lukla ulaza na planinu.

Otvaranje se planira za lokalno stanovništvo na proleće jer će verovatno ove godine zbog pandemje biti smanjen broj posetilaca.

Proizvodi i umetnička dela biće izloženi kako bi podizali ekološku svest. Moći će i kao suveniri da se kupe a prihod će se koristiti za zaštitu regiona.

Inače, prikupljanje i odlaganje đubreta predstavlja veliki problem u toj udaljenoj regiji koja nema puteva. Đubre prikuplja i razdvaja lokalna ekološka grupa. Đubre se sagoreva u otvorenim jamama što zagađuje vazduh, vodu i zemlju.

Dogovoreno je da će u okviru akcije “Vrati me nazad” svaki turista ili vodič koji odlazi sa planine poneti kesu sa jednim kilogramom đubreta na aerodrom Lukla odakle će se ono prebaciti u Kathmandu. Uključivanjem posetilaca pomoći će se pametnom odlaganju đubreta, ističe se na najvišoj planini sveta.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime