Golubačka tvrđava je obnovljena i potpuno čudesna. Evo šta bi sve trebalo da znate pre izleta.

Gradili su je Srbi, pa i Mađari i mnogo njih je dodavalo po koji kamen. Ali prvi put pominje se 1335 godine, kao i dve godine kasnije prvi put u pisanim izvorima, u Ugarskoj povelji.

Golubačka tvrđava pamti i kneza Lazara, Žigmunda Luksemburškog, pa Bajazita I. Despot Stefan Lazarević je između 1402. i 1410. godine obnovio i proširio tvrđavu. Tada je u priobalnom prostoru sagradio i Palatu koja izranja iz prelepog Dunava.

Jedni su dolazili a drugi odlazili i tako vekovima.

I kao što se ne zna kada je tačno sagrađena, nije sasvim jasno kako je nastalo njeno ime. Mada se na srednjevekovnim kartama pominje na različim jezicima a u osnovi uvek ima reč golub. Neke legende ispredaju priče o imenu ali kao i sve legende možda su istinite a možda i nisu.

U savremenoj istoriji tvrđava je bila na ivici propasti sve do nekoliko godina, kroz nju je prolalzio put a u njenoj blizini je bio kamenolom, to je valjda dovoljno da se zamisli u kakvom je stanju bila Golubačka tvrđava.

Golubačka tvrđava – Izlet

Obnova tvrđave završena je 2019. godine i sada joj se divimo zahvaljujući svima koji su učestvovali u obnovi. Ipak, poslova u kompleksu još ima.

“U jednom delu kompleksa je pronađena antička osnova ali ne znamo šta je građevina iznad. Malo dalje su tri objekta, grobovi, možda ostaci neke crkve pavoslavne, rimokatoličke ili džamije,” rekla je Iskra Maksimović, direktorka preduzeća Tvrđava Golubački grad u intervjuu za Dominomagazin.com.

U kompleksu Tvrđave se nalazi devet kula, koje plene lepotom a tu su još bedem i Palata.

Kule su podeljene na zone, neke su u osnovnoj ponudi a neke u zoni posebne atrakcije.

Šešir kula se nalazi na najvišem mestu, na litici i dominira celim prostorom. Ona se nalazi u Crnoj zoni. Panoramski dvogled otkriće svu lepotu Dunava i okoline. Neposredno ispred ulaza ispod Šešir kule otkriveni su brojni fragmenti fresko maltera. Pretpostavlja se da pripada srpskom srednjevekovnom fresko slikarstvu. Do nje se teško stiže a pristup je dozvoljen samo punoletnim posetiocima uz posebnog pratioca i sve mere bezbednosti. U istom trenutku mogu samo 2 osobe da budu u njoj.

Crna zona obuhvata i posetu kuli 7 a do nje mogu sa pratiocem samo punoletne osobe.

Plava zona obuhvata pristup kulama 4 i 3 i opet do njih mogu samo punoletni građani.

Zelena zona obuhvata posetu kulama 9, 8, 5 i Palati. Dostupna je svima, i maloletnoj deci uz pratnju roditelja.

tvdjava-u-golubcu---golubacka-tvrdjava
tvdjava-u-golubcu—golubacka-tvrdjava

Treba napomenuti da se o posetama u zonama posebne atrakcije treba informisati kojm danima je koja kula dostupna za posetioce.

Šta se još nudi kada uđete u prostor Tvrđave golubački grad?

Možete obići izložbe ili pogledati digitalnu prezentaciju Tvrđave. Izložbe su na više mesta a uz ulaznicu dobićete i koristan informativni materijal.

Redovno se organizuju specijalni programi, izložbe, diskusije na određene teme, radionice. Pomenimo izložbe “Zapovednici Golubačke tvrđave”, “Miroslavljevo Jevanđelje – Božanska inspiracija”.

Puno je događaja koji se organizuju u Golubačkoj tvrđavi, recimo Dani vina, možda ćete se družiti sa vitezovima, princezama, prisustvovati pesničkim večerima, koncertima.

Polovinom novembra u Palati Tvrđave održan je koncert u čast slavnog grčkog komozitora Mikisa Teodorakisa. Koncert je održao Simfonijski orkestar “Mikis Teodorakis”, Opštinski hor Krf “San Gia Giacomo”.

Savet za regionalnu saradnju preporučio je 5 destinacija koje treba posetiti u Srbiji a među njima je i Golubačka tvrđava.

Jednostavno, Golubačka tvrđava vas zove da je posetite. Bićete oduševljeni.

Koji su još najbolji IZLETI U SRBIJI pogledajte na linku.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime