Najveće istraživanje o GMO hrani upravo je završeno a rezultati su poprilično zanimljivi.

Genetski modificirani kukuruz daje veće prinose i zdraviji je od običnog, kažu naučnici.

Istraživanje je trajalo preko 20 godina i to u više zemalja sveta – od Portugala, Češke i Španije, preko Južnoafričke Republike i Filipina do Brazila, Kanade i SAD.

Trebalo bi da znate da naučnici koji su radili dolaze iz različitih zemalja i ni na koji način nisu povezani sa industrijom GMO hrane i nisu u konfliktu interesa. Naučnici koji su sve vodili rade na Univerzitetu u Pisi. Trebalo bi napomenuti da italijanski zakoni zabranjuju uzgoj GMO biljaka. Dakle, Italija, baš kao i EU generalno, nisu zainteresovani za promociju GMO.

Takođe, studija je koristila meta analizu, odnosno statistički postupak objedinjavanja rezultata više pojedinačnih studija o istoj temi. Time se omogućuje analiza većeg broja podataka i preciznija procena efekata.

Takve analize se smatraju najpreciznijim i najsveobuhvatnijim.

Naučnici su dakle zaključili da GMO kukuruz daje do 25 posto veće prinose, a istovremeno sadrži manje količine kontaminacija štetnih za zdravlje.

Dakle, u GMO kukuruzu ima manje opasnih hemikalija.

Posebno je izraženo smanjenje koncentracije mikotoksina, izrazito kancerogenih hemikalija koje nastaju u prirodi.

Mikotoksini, koje proizvode gljivice, spadaju najkancerogenije materije u prirodi. Sećate se afere aflatoksin u mleku u Srbiji?

Na kraju, studija je vrlo jasno pobila teorije da je GMO kukuruz štetan za zdravlje.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime