Nešto čudno se dešava sa klimom, a naučnicima nije jasno zašto. Uprkos prognozama po kojima je ovo leto trebalo da donese veliko otapanje arktičkog leda, desilo se upravo suprotno, piše 24 Sata. Tako je hladno arktičko leto zaledilo skoro milion kvadratnih milja okeana više nego prošle godine. A to je povećalo led za neverovatnih 60 posto. To znači da je globalno otopljavanje potpuno zaustavljeno pa čak i cela teorija o tom procesu za sada pada u vodu.

Naučnici procenjuju da se umesto globalnog otopljavanja može desiti mini ledeno doba, koje će se zadržati sve do polovine ovog veka.

"Sumnjam u teoriju o globalnom otopljavanju. Ako uzmemo u obzir cikluse u varijacijama temperature okeana koje imaju mnogo uticaja na ukupnu klimu planete, čini se da nam trenutno ne preti otopljavanje, već upravo suprotno", kaže profesorka Džudit Kari dodajući da je talas nižih temperatura već pogodio svet u deceniji između 1965. i 1975.

3 KOMENTARI

  1. Odakle vam ova glupa vest. Pre nego sto napisete vest sa ovako glupim naslovom, prvo obavite istrazivanje. Da vas podsetim samo, da je ove godine celu planetu obisla slika, kako se severni pol pretvorio u jedno veliko jezero! Na samom severnom polu se nalazi jedno veliko jezero!

  2. Zapravo Vladimire, Vi biste trebali da obavite istraživanje pre nego što tvrdite da je vaš iskaz činjenica. Nije tačno da se severni pol pretvorio u jedno veliko jezero već da se od 2002. godine na njemu pojavljuje jezero sačinjeno od otopljene vode veličine otprilike olimpijskog bazena a dubine najviše do pola metra. Ovo jezero se formira svake godine i istraživači koji vode opservatoriju na severnom polu smatraju da je normalan deo letnjeg otopljenja da bi se opet zamrzlo preko zime ili nekad (kao ove godine) iscurilo kroz pukotinu u ledu. Samim tim ove godine formiranje jezera nije bilo ništa neobičnije za naučnike nego prethodnih, nego je jednostavno doživelo svojih 15 minuta slave kružeći po internetu.

  3. Postovani Dejanu, kao sto si napisao, to jezero se stvorilo prvi put 2002 godine, a nastalo je kao posledica globalnog zagrevanja.Pre otprilike mesec dana je bila bas zanimljiva rasprava u Americi, bas povodom slicne teme, gde je bilo spomenuto to jezero, kojeg su neki istrazivaci okarakterisali kao normalnu pojavu, posto se redovno pojavljuje, od 2002 godine. Zbog te izjave se nisu dobro proveli sombzirom, i jako su bili iskritikovani, jer su oslovili jednu losu pojavu, kao normalnu, a cinjenica je da to jezero nastalo zbog globalnog zagrevanja, i da se ta pojava NESME karakterisati, kao normalna pojava. Sta sada treba, da se otapanje glecera, smanjenje ledene povrsine na severnom polu, sve ucestalije sushe u africi, okarakterisu kao normalne pojave, samo zato sto se redovno desavaju u zadnjih 100godina?

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime