Možda imate neke loše asocijacije na globalizam? Samo da li ste se nekada zapitali da li je sve tako kao što mislite?

Zapravo, globalizam je učinio da je svet u kome živimo sve bolji i bolji. Milioni ljudi iz meseca u mesec žive sve kvalitetnije. Evo konkretnih podataka:

1. Životni vek

U vreme industrijske revolucije u Evropi je životni vek bio oko 35 godina, pre svega zbog visoke smrtnosti dece. Danas je očekivani životni vek u Evropi veći od 80 godina. U Srbiji je skromnijih 75 godina, a u Hrvatskoj recimo 78 i Sloveniji 80.

Smrtnost dece takođe opada širom sveta.

2. BPD raste

Razvijene zemlje zapada imale su u poslednjih 150 godina prosečno dva posto godišnjeg rasta. To znači da se realan BDP udvostručavao svakih 36 godina.

Zemlje poput Kine i Indije rastu po još većim stopama i ubrzano sustižu zapadnu konkurenciju.

3. Globalna nejednakost se smanjuje

Dok su nejednakosti unutar zemalja već nestale kao rezultat globalizacije i globalna nejednakost takođe je u kontinuiranom padu. Prvi put nakon industrijske revolucije čak polovina globalne populacije pripada srednjoj klasi.

4. Demokratija

Danas otprilike polovina globalne populacije živi u demokratiji. Mnogi podaci ukazuju da su demokratija, slobodno društvo i ljudska prava kao i bogatstvo društva blisko povezani.

5. Konflikti

Po prvi put u istoriji u zapadnoj Evropi rođene su tri generacije u mirnodopskom razdoblju, a međunarodne organizacije poput UN i Europske unije doprinose stabilnosti u svetu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime