Globalizam: Svet u kome živimo je zapravo sve bolji

Iako vam možda ne deluje tako

Možda imate neke loše asocijacije na globalizam? Samo da li ste se nekada zapitali da li je sve tako kao što mislite?

Zapravo, globalizam je učinio da je svet u kome živimo sve bolji i bolji. Milioni ljudi iz meseca u mesec žive sve kvalitetnije. Evo konkretnih podataka:

1. Životni vek

U vreme industrijske revolucije u Evropi je životni vek bio oko 35 godina, pre svega zbog visoke smrtnosti dece. Danas je očekivani životni vek u Evropi veći od 80 godina. U Srbiji je skromnijih 75 godina, a u Hrvatskoj recimo 78 i Sloveniji 80.

Smrtnost dece takođe opada širom sveta.

2. BPD raste

Razvijene zemlje zapada imale su u poslednjih 150 godina prosečno dva posto godišnjeg rasta. To znači da se realan BDP udvostručavao svakih 36 godina.

Zemlje poput Kine i Indije rastu po još većim stopama i ubrzano sustižu zapadnu konkurenciju.

3. Globalna nejednakost se smanjuje

Dok su nejednakosti unutar zemalja već nestale kao rezultat globalizacije i globalna nejednakost takođe je u kontinuiranom padu. Prvi put nakon industrijske revolucije čak polovina globalne populacije pripada srednjoj klasi.

4. Demokratija

Danas otprilike polovina globalne populacije živi u demokratiji. Mnogi podaci ukazuju da su demokratija, slobodno društvo i ljudska prava kao i bogatstvo društva blisko povezani.

5. Konflikti

Po prvi put u istoriji u zapadnoj Evropi rođene su tri generacije u mirnodopskom razdoblju, a međunarodne organizacije poput UN i Europske unije doprinose stabilnosti u svetu.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *