Genetski modifikovani komarci, njih 750 miliona biće pušteno na Floridi. I naravno, stanovnici su veoma, veoma uznemireni zbog toga, piše yahoo.com.

Možda im je za utehu da komarci neće biti pušteni odjednom već tokom naredne dve godine.

Ovaj eksperiment izvodi britanska biotehnološka kompanija Oxitec.

Eksperiment se izvodi kako bi se utvrdilo kako kontrolisati populaciju invazivne vrste komaraca koja prenosti bolesti a baš su udomili na Floridi.

Ovih dana će biti pušteno prvih hiljadu komaraca na nekoliko lokacija a zatim još 144.000 u narednih 12 nedelja.

Komarci prenose ziku, dengu, žutu groznicu, kao i srčanog crva i druge potencijalno smrtonosne bolesti za životinje.

Ženski komarci prenose bolesti ali jer im je potrebna krv da bi proizveli jaja. Sada su modifikovani geni muških komaraca tako da ubiju žensko potomstvo.

Naučnici se nadaju da će se modifikovani muški komarci razmnožavati sa postojećim divljim ženskim komarcima polako eliminišući njihovu populaciju.

Projekat je odobrila Agencija za zaštitu životne sredine. Ipak kako ističu iz Ekološke organizacije Florida Keys, ljudi ne pristaju na genetski modifikovane komarce ili na to da budu ljudski eksperiment.

Do sada su građani nekoliko puta demonstrirali ističući da uticaj eksperimenta ne može biti poznat. A poseban problem je što se ovaj eksperiment dešava u vreme pandemije.

Stručnjaci Oxiteca su podsetili da je tokom godina već pušteno preko milijardu modifikovnaih komaraca i da ne postoji rizik za ljude i životnu sredinu.

Iz kompanije ističu da su njihovi modifikovani komarci uspešno obezbedili značajno suzbijanje komaraca koji prenose bolesti u drugim zemljama i da ne nanose štetu korisnim insektima poput pčela i leptira.

U Brazilu su ovi komarci suzbili i do 95% komaraca koji prenose bolesti nakon samo 13 nedelja tretmana.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime