Bicikl kao prevozno sredstvo u Beogradu koristi samo jedan do dva odsto zaposlenih građana i studenata, pokazalo je novo istraživanje koje je sprovela agencija Masmi.

"Kao povremeno prevozno sredstvo bicikl u Beogradu koristi 12 odsto srednjoškolaca, 15 odsto studenata i sedam odsto zaposlenih", saopšteno je na javnoj debati "Vozimo bicikl u Beogradu".

Kao glavne prepreke za veće korišćenje bicikla u prevozu građani su naveli nedovoljan broj biciklističkih staza, ali i nepažnju vozača automobila i gužvu u saobraćaju, kaže predstavnica Masmi agencije Maja Đorđević.

Nedovoljno parking mesta za bicikle i neregulisano korišćenje postojećih biciklističkih staza su dodatni poblemi.

Zaposleni Beograđani najređe voze bicikle, dok su studenti malo bolji pa njih 28 posto to radi.

Zaštita životne sredine i snižavanje emisije štetnih gasova 54 procenata ispitanih navelo je kao glavnu prednost vožnje bicikla, a kao glavni razlozi vožnje bicikla istaknuti su zadovoljstvo, rekreacija i zdravlje.

Biciklisti su na skupu od nadležnih zatražili i da razmotre uvođenje sistema javnih bicikala, ali i unošenje bicikala u BG voz, kao i osnivanje kampa za bicikliste.

Predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Srbija Nataša Martins je istakla da su istraživanja pokazala kako je bicikl na relacijama do pet kilometara najbrže prevozno sredstvo u gradskim sredinama.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime