Prvi supermarket u Srbiji i Beogradu otvoren je pre tačno 60 godina, 28.04.1958. godine.

Dakle, za vikend slavi 60 rođendan. Prodavnica i danas radi. Da li možete da pretpostavite gde se nalazi?

To je supermarket na Cvetnom trgu, danas poznat kao – Maxi.

Samoposluga je izgrađena po projektu Slobodana Janjića, ali uz saradnju sa američkim stručnjacima za izgradnju i dizajniranje supermarketa. Stara pijačna zgrada Grgura Milenkovića preurađena je, dograđena i nazvana prodavnica „Cvetni trg”.

Zapravo, bio je to supermarket izložen u američkom paviljonu na Zagrebačkom velesajmu, koji je trgovinsko preduzeće Vračar otkupilo i prenelo u Beograd.

Prodavnica je donela i stvari koje Beograđani do tada nikada nisu imali priliku da vide, recimo zamrznutu hranu. Imala je 600 kvadratnih metara, 20 metara zamrzivača za pakovano sveže meso, 7 za zamrznutu hranu, 10 metara vitrina za voće i povrće iznad kojih su postavljena ogledala, sistemi sa vodom za hlađenje i čišćenje, kase sa pokretnim trakama…

Po prvi put su kupci sami obilazili police i nosili korpe.

A trebalo je i vremena da se naviknu na novi samouslužni način kupovine. Navodno se jedan oficir pubunio zato što je “sramota da, ja, u uniformi, nosim korpu kao kakva žena?”

Ponuda je bila bogata, a nizovi rafova popunjeni su raznom i dostupnom robom, proizvodi sa zelene pijace smešteni su zajedno, na jednom mestu, ali i drugi, do tada rinfuzno prodavani proizvodi po prvi put se pakuju u odgovarajuću ambalažu.

supermarket

wikimedia: Studio cubex

To nije bio samo prvi supermarket na ovim prostorima. Bio je to povod neverovatnim promenama koje su oblikovale proizvodnju, ekonomiju, potrošnju i svakodnevni život ljudi u tadašnjem društvu.

Zanimljivo je da se u prvom trenutku činilo da Cvetni trg neće biti otvoren na vreme.

Zbog problema sa izgradnjom i još jednom najavom pomeranja dana za otvaranje, jedan od američkih eksperata, gospodin Mun, koji je već otvorio 400 sličnih supermarketa u SAD, izjavio je da će pojesti svoj šešir ukoliko se radnja otvori na vreme.

Ali, dan pred otvaranje, čitav kolektiv preduzeća Vračar, oko 160 ljudi, pojavilo se na Cvetnom trgu i dobrovoljno radilo tokom cele noći ne bi li sve bilo spremno za sutrašnji dan.

Potpredsednik grada Janković učinio je još jednu uslugu – omogućio je hitno priključenje električne energije.

Otvaranje je održano onako kako je predviđeno, u prisustvu državnih funkcionera i američkog ambasadora. Samo 10 godina kasnije, postojali su lanci prodavnica širom zemlje koji su se nadmetali jedni sa drugima.

Uređena i opremljena po svim standardima koji su važili u SAD-u, džinovska samoposluga sa značajnim brojem artikala i samouslužnom potrošačkom strategijom predstavljala je pravu novinu nasuprot dotadašnjoj pijačnoj kupovini i rinfuznom sistemu izlaganja robe u dućanima.

Najveća nepoznanica bila je sama korpa za kupovinu. Uzbuđene Beograđanke isprva nisu bile sigurne koja je njena namena pa su neretko pitale da li je korpa na prodaju.

Povodom jubileja, Maxi će u svojim prodavnicama ponuditi neke popularne proizvode u retro ambalaži:

https://youtu.be/dVJiQTihqLM

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime