Vlada Finske planira da Finska do 2040. godine bude zemlja bez duvanskog dima, što znači da žele da manje od dva posto Finaca do tog roka konzumira duvan u bilo kom obliku.

To znači da više od 98 posto Finaca treba da kaže NE cigaretama, duvanu i drugim proizvodima na bazi duvana, pa čak i e-cigaretama.

Broj pušača u Finskoj konstantno se smanjuje zbog novih mera koje je Finska uvela, poput zabrane oglašavanja ili prodaje.

“Finski pristup je revolucionaran. Svi se želimo osloboditi duvanskih proizvoda”, rekao je Kaari Paaso, čovek koji se nalazi na čelu jedinice za borbu protiv duvanskog dima u finskom Ministarstvu zdravlja.

Stručnjaci smatraju da Finska koristi inovativan i kreativan način da pomogne svojim stanovnicima da se reše ove navike.

Paaso objašnjava da su pušenje posmatrali iz više uglova i nisu odjednom počeli da promovišu e-cigarete ili nikotinske flastere kao sredstvo za odvikavanje od pušenja.

“Ne želimo da upadnemo u zamku proizvoda koji se predstavljaju kao manje zlo u odnosu na cigarete. Želimo da ukinemo sve duvanske proizvode”, rekao je Paaso i dodao da bi takvi proizvodi samo stvarali nove zavisnike.

Stručnjaci se slažu da je oporezivanje jedan od najboljih načina za smanjenje broja pušača. Osobe koje ne mogu da priušte sebi cigarete neće pušiti, a oni koji puše, donosiće novac koji će se koristiti za kampanje i sistem podrške ljudima koji žele da ostave duvan.

Vaughan Rees, direktor Centra za globalnu kontrolu duvana, smatra da je to jedan od najefikasnijih načina da se smanji potražnja za duvanom.

Finska je takođe povećala troškove maloprodajnih radnji koje trguju duvanom.

Još jedan zanimljiv pristup skandinavskih zemalja je mogućnost podnošenja zahteva za zabranu pušenja na balkonu ili u automobilu.

Finska takođe planira da spreči tinejdžere da počnu da konzumiraju duvan. Zbog toga neće biti proizvoda koji imitiraju duvan i cigarete, a ograničenje se odnosi i na slatkiše i čokoladice u obliku cigareta.

Ograničenja se odnose i na industriju e-cigareta koje se više ne mogu prodavati maloletnicima.

Finska nije jedina država koja želi da iskoreni pušenje i duvanske navike stanovništva.

U Australiji, u kojoj je pakovanje cigareta papreno skupo, broj pušača se između 2011. i 2014. smanjio sa 16 na 14,7 posto.

S druge strane, u Kini poslednjih godina raste broj pušača, kao i bolesti koje se povezuju s konzumacijom duvana.

Svetska zdravstvena organizacija ima cilj da se broj pušača na svetu smanji za 30 posto, nadajući se da će se tako smanjiti i broj slučajeva obolevanja od raka, kao i srčanog i moždanog udara.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime