Finska mornarica primetila je sumnjivu podmornicu u vodama blizu Helsinkija.

I ne samo to nego su ispalili i projektile upozorenja. Taj incident, kako se navodi, dolazi u trenutku rasta vojnih tenzija sa prvim susedom Rusijom.

Mornarica je saopštila da je u ponedeljak primetila podvodnu metu kao i ponovo jutros i da su ispalili nekoliko projektila upozorenja.

"Bombe nemaju za cilj da oštete cilj, već da cilj zna da je primećen", rekao je finski pomorski oficir Olavi Jantunen za lokalni medij.

Finska deli 1.340 kilometara dugu granicu sa Rusijom i Helsinki je sve više zabrinut zbog svog moćnog suseda zbog naleta ruskih aviona i vojnih vežbi u pograničnoj zoni.

Ministar odbrane Finske Karl Haglund nije precizirao da li je Rusija bila uključena u incident već je naveo da je meta mogla da bude i podmornica i da je verovatno napustila područje, dodajući da Finska retko koristi takve mere upozorenja.

"Čvrsto sumnjamo da je došlo do podvodne aktivnosti koja nije tamo predviđena. Naravno, uvek je ozbiljno, ukoliko su naše teritorijalne vode ugrožene", rekao je Haglund za finsku novinskoj agenciji STT.

Regionalne tenzije su uočene ranije tokom ovog meseca što je razlog zajedničkog saopštenja, bez presedana, nordijskih zemalja – Švedske, Norveške, Finske, Danske i Islanda koje se direktno odnosi na Rusiju kao "izazov" i razlog za povećanje odbrambene saradnje.

Rusija je saopštila da potezi Finske i Švedske ka "bližim vezama sa NATO-om" su od "posebnog interesovanja Moskve". photo: wiki, matrek

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime