Facebook je upravo objavio da je obrisao na stotine stranica, grupa u naloga koji potiču iz Rusije. Svi oni su učestvovatli u “koordinisanim aktivnostima koje ukazuju na neautentično ponašanje”. Što je eufemizam za – botove.

Nathaniel Gleicher, prvi čovek kompanije zadužen za cyber bezbednost, napisao je kako su otkrivene dve nezavisne operacije vođene iz Rusije.

Prva je bila aktiva u Baltiku, Centralnoj Aziji i Kavkazu, a bila je zadužena za Centralnu i Istočnu Evropu.

Facebook navodi da je obrisano 364 strana i naloga koje su vođene iz ove mreže, a sve su povezane sa zaposlenima ruske državne agencije Sputnik, piše Buzzfeednwes.com.

Ove strane su redovno postovale teme protiv NATO, ili podržavajući određene proteste a plaćali su i Facebook oglase. Čak 790.000 Facebook naloga je pratilo jednu ili više stana iz ove mreže.

Druga mreža je bila zadužena za delovanje u Ukrajini i podrazumevala je 107 stranica, grupa i naloga, kao i 41 Instagram nalog.

Facebook je saopštio da ne želi da se njihove usluge koriste za manipulaciju korisnicima. Ističu i kako su nalozi obrisani ne zbog sadržaja koji su delili već zbog ponašanja, odnosno koordinisanih aktivnosti lažnih naloga u cilju manipulisanja korisnicima u određenim zemljama.