Facebook je kriv za genocid. To stoji u tužbi koju su protiv kompanije i društvene mreže podneli predstavnici naroda Rohinđe.

Godinama su stručnjaci, novinari i borci za ljudska prava upozoravali su na dramatične posledice koje je Facebook ostavio u Mjanmaru. Među njima je čak i genocid koji se desio narodu Rohinđe. Facebook je, navodi se u analizama, omogućio širenje mržnje pa i konkretnu organizaciju pokolja.

E pa sada je Facebook, tačnije kompanija Meta, tužena uz zahtev za odštetu od 150 milijardi dolara. U tužbi se navodi kako je kompanija bila uzrok i podrška genocidu. Tvrdi se i kako nisu skoro ništa uradili da zaustave govor mržnje prema Rohinđama. Uz to su predstavljali podršku militantima koji su izvršili stravične zločine.

“U srcu ove tužbe je činjenica da je Facebook bio spreman da zameni živote naroda Rohinđa za bolji prodor na tržište u maloj zemlji u jugoistočnoj Aziji”, navodi se.

Tužba koja je podnesena sudu u Kaliforniji i samo je deo koordinisane legalne akcije u SAD i Britaniji, sa ciljem da Facebook odgovara za svoju ulogu u zločinima u Mjanmaru.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime