Poznati diplomata Srđan Kerim, bivši makedonski ministar inostranih poslova i predsednik Generalane skupštine UN napisao je za Net.hr tekst o Evropskoj Uniji i njenim strašnim alternativama.

Prenosimo najvažnije delove teksta:

„Oba svetska rata su počela u Evropi. Hladni rat je ugrožavao egzistenciju evropskih naroda preteći nuklearnim sukobom na njenoj teritoriji. Gvozdena zavesa je obeležavala nepremostivi jaz između Istoka i Zapada.

Dve ideologije su rođene na tlu Evrope: nacional-socijalizam i komunizam. Obe su propale ostavljajući za sobom idejnu, materijalnu i duhovnu pustoš. Da ne govorimo o milionskim ljudskim žrtvama.

Evropska Unija je jedni projekat koji je prihvatljiv za sve, koristan za sve, usprkos svim postojećim razlikama njenih članica.”

Kerim podseća i na reči bivšeg francuskog predsednika Fransoa Miterana koji kaže da je jedina alternativa EU – rat.

“To što EU trenutno prolazi kroz neka iskušenja u vezi njenog daljeg razvoja, što smo svedoci Brexita, što je nacionalizam u velikom porastu ne sme nam zamagljivati poglede na smisao postojanja EU.

I da je nema trebalo bi je izmisliti. Jer alternativa integraciji u Evropi je rat. Bivši francuski predsednik Miterran u svom oproštajnom govoru u Evropskom parlamentu upozorio je: “Nacionalizam u Evropi znači rat”!

A toga smo imali dosta i previše u našoj istoriji.

Svi politički i ekonomski pokazatelji govore u prilog EU. U doba globalizacije ekonomija obima je conditio sine qua non privredne efikasnosti. Multipolarni svet sa takvim vojnim i političkim gigantima kao što su Kina, Indija, SAD, Brazil ili Japan je imperativ za ujedinjeni nastup Evropljana sa oko 500 miliona stanovnika.

Razvojna i socijalna dimenzija funkcionisanja EU je bez presedana u celom svetu. Svi nam zavide na tome. A kako i ne bi!

Ne postoji mesto na zemljinoj kugli gde se bolje i kvalitetnije živi.”

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime