Evropska noć istraživača u Beogradu
Gradski život

Evropska noć istraživača u Beogradu

Naučna avantura za sve uzraste

Evropska noć istraživača u Beogradu

Trinaesta Evropska noć istraživača pretvoriće 28. i 29. septembra srpsku prestonicu u grad nauke koji će odisati istraživačkim duhom i radoznalošću, uz neizbežne osmehe i oduševljenja svim onim što nauka sa sobom nosi.

Objedinjeni pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“ na desetak gradskih lokacija naučnici iz cele zemlje potrudiće se da nauku približe posetiocima svih uzrasta, da istraživački proces prikažu u svom punom sjaju, ali i da pozovu sve da kroz brojne izazove otkriju na koje to načine nauka oblikuje svet oko nas. I ove godine svi sadržaji u okviru Evropske noći istraživača su besplatni, a zainteresovani će u istraživanje najlepših naučnih večeri moći da se upuste u petak, 28. septembra od 17 časova do ponoći kao i u subotu, 29. septembra od 16 do 20 časova.

Naučni lov na blago počeće u Biblioteci grada Beograda, odakle će mališani kroz istraživačke zadatke biti upućeni do sledećih lokacija i konačnog cilja gde ih, uz stečeno znanje i uspomene, čeka posebna nagrada. Oni koje od ovakvog istraživanja grada više privlači putovanje planetom moći će pak da se zapute na put oko sveta u svega šezdeset minuta!

Tržni centar „Big Fashion“ samo za Evropsku noć istraživača postaje pravo naučno igralište sa desetinama naučnih priča, izazova i zadataka prilagođenih kako najmlađim, tako i starijim zaljubljenicima u nauku. Pridružujući se proslavi Evropske godine kulturne baštine, ljubitelji arheologije imaće priliku da istraže Lepenski vir i učestvuju u #zaviriuvir izazovu ili otkriju tajne neverovatnih antičkih mozaika. Istražujući vezu čoveka i sveta koji nas okružuje biće preispitani naši odnosi prema životinjama i biljkama uz važne lekcije koje smo od njih naučili kroz vekove.

Centar za promociju nauke u svom Naučnom klubu otkriće tajne beogradske prošlosti uz pomoć starih fotografija i UV svetlosti. Na ovoj radionici oživeće davno zaboravljena zdanja i priče koje su bile sastavni deo daleko poznatog šarma srpske prestonice. Muzej Vuka i Dositeja ovom prilikom postaje Etno ćoše u kojem će se preplitati etnologija i antropologija, stari zanati i veštine, a oni najspretniji moći će sami da istkaju svoj suvenir koji će ih sećati na ovo naučno druženje. S druge strane, u Francuskom institutu biće otvoreno Evropsko ćoše u kojem će zainteresovane dočekivati mladi srpski naučnici čiji su projekti finansirani od strane Evropske unije. Oni će uz razgovor približiti posetiocima svoje radove i načine na koji su povezani sa svojim evropskim kolegama, a oni najznatiželjniji moći će da otkriju i kako to izgleda privatni život ovih naučnika, daleko od laboratorijskih prostorija i naučnih instituta.

Fakultet za fizičku hemiju otvara vrata svoje eksplozivne laboratorije u kojoj će tokom Evropske noći istraživača zasvetliti komadi grafita, praviće se plazma nalik onoj koja ispunjava beskrajni prostor između planeta i zvezda, a uz šarene balone i sapunicu biće objašnjeno kako se to penom stiže do zdravlja. Ljubitelji matematičkih izazova, igrica i mozgalica u Pedagoškom muzeju moći će da reše ceo vek stare matematičke  zadatke koje su njihovi vršnjaci radili na časovima računa, preteči današnje nastave iz matematike.

Prvi put ove godine Evropska noć istraživača održaće se i u subotu, a za beogradsku publiku pripremljena je Velika naučna avantura koja će trajati od 16 do 20 časova. Na ovom uzbudljivom naučnom putovanju najmlađi posetioci moći će da zavire u učionicu budućnosti, spasu svet od neznanja kroz nekoliko naučnih izazova ili da se pozabave crtanjem onako kako im DNK to savetuje. Oni malo stariji naučiće kako da se oslobode stresa uz pomoć nauke, ali i kako da reše popularne medicinske ili pak tajnovite kriminalističke misterije.

Tokom obe večeri od 17 časova na liniji EKO 1 saobraćaće i naučni autobus. Za vožnju ovim jedinstvenim prevoznim sredstvom karta neće biti potrebna, a putnici će prisutnim istraživačima moći da postave najneobičnija naučna pitanja, da ćaskaju o naučnim istraživanjima i nedoumicama, pretvarajući autobus u najveći putujući eksperiment u gradu.

U susret ovoj velikoj naučnoj zabavi, Beograđane i njihove goste tokom predstojećeg vikenda, 22. i 23. septembra, očekuje nekoliko naučnih druženja. Tako će Veliki naučni šou biti održan u „Big Fashion“ tržnom centru u subotu od 16 do 20 časova. Zabavni naučni eksperimenti i radionice dočekaće posetioce tržnog centra „Ušće“ u subotu i nedelju od 11 do 14 časova. Veselo uz malu dozu nauke biće i u Kombank dvorani gde će naučnici dočekivati posetioce u subotu od 18 do 20 časova i u nedelju od 12 do 14 časova.

Evropska noć istraživača, koja se održava u više od dvadeset gradova u Srbiji, finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Sva naučna dešavanja realizuju se kroz tri projekta.

Projekat SCIMFONICOM 2018-19 (Science in Motion for Friday Night Commotion) koordiniše Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Fakultetom za fizičku hemiju.

Projekat ReFocuS 2.0 (The Road to Friday of Science), čiji je koordinator Prirodno-matematički fakultet Niš, organizuje Noć istraživača u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Projekat ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a partneri na projektu su Prirodno matematički fakultet Novi Sad, Centar za promociju nauke (CPN), Kreativno edukativni centar, Udruženje naučnih komunikatora – Naukom, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin i Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici Evropske noći istraživača moguće je proveriti na sajtu www.nocistrazivaca.rs.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Gradski život

Više uGradski život

Do kada će trajati miholjsko leto?  %Post Title

Do kada će trajati miholjsko leto?

I kada nam stiže prava jesen

Domino Magazin 15.10.2018
Pronađeno groblje brodova u Egejskom moru  %Post Title

Pronađeno groblje brodova u Egejskom moru

Veliko otkriće iz Antičke Grčke

Domino Magazin 12.10.2018
Ovo će se desiti ako ostavite alkohol  %Post Title

Ovo će se desiti ako ostavite alkohol

Samo na mesec dana

Domino Magazin 12.10.2018
Ovo je plastična boca stara 50 godina  %Post Title

Ovo je plastična boca stara 50 godina

Pronađena na plaži

Domino Magazin 11.10.2018
Hubble se pokvario  %Post Title

Hubble se pokvario

Ali biće ok (valjda)

Domino Magazin 11.10.2018
U svemiru smo za nekoliko nedelja a ne meseci  %Post Title

U svemiru smo za nekoliko nedelja a ne meseci

Kaže poznati milijarder

Domino Magazin 11.10.2018
Zašto ima toliko mnogo smrdibuba?  %Post Title

Zašto ima toliko mnogo smrdibuba?

Naučno objašnjenje

Domino Magazin 10.10.2018
Do 2030. godine očekuje se drastično globalno zagrevanje  %Post Title

Do 2030. godine očekuje se drastično globalno zagrevanje

Zemlja neće biti previše lepo mesto za život

Domino Magazin 10.10.2018
7 atrakcija koje turisti obožavaju  %Post Title

7 atrakcija koje turisti obožavaju

A lokalci bukvalno mrze

Domino Magazin 10.10.2018
Pre 100 godina desila se najgora epidemija u istoriji  %Post Title

Pre 100 godina desila se najgora epidemija u istoriji

Desetine miliona ljudi je umrlo

Domino Magazin 09.10.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.