Čini se da se Evropa kakvu poznajemo definitivno menja a možda i nestaje.

A to po svemu sudeći znači i da će se EU uskoro promeniti i da će vrlo verovatno uskoro zaživeti takozvani plan – Evropska unija u dve brzine.

I najveći poobornici većeg povezivanja unutar EU, nemačka kancelarka i predednik Evropske komisije priznali su da je Evropska unija kakva danas postoji neodrživa i da će morati da se menja.

Menjaće se tako da će se neke zemlje povezivati više i dublje, a neke majne. O stvaranju Evrope sa više brzina govorio je studentima u Belgiji i predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, piše Jutarnji list.

On je je potvrdio da se o tome već i zvanično raspravljalo.

“Zar nije bolje da oni koji žele da idu napred mogu to da urade bez opterećivanja drugih, stvarajući tako strukturni okvir koji bi bio otvoren svima. Za to ću se zauzeti sledećih dana” rekao je Juncker.

I nemačka kancelarka Angela Merkel pre nekoliko dana je govorila o EU s više brzina.

Šta to u praksi znači?

Znači da će neke zemlje koristiti evro a neke ne, neke već imaju Šengen a neke ne. Neke žele i zajedničku fiskalnu politiku i dublje povezivanje pa čak i federalizaciju Evrope. Dok druge to ne žele. Određeni zakoni EU ne važe svuda i tako će biti i u budućnosti.

U srcu nove EU biće Francuska i Nemačka, ali i zemlje Beneluksa i Italija koji su i njeni osnivači.

Tu bi mogle da budu i neke novije članice poput Slovenije ili Austrije.

Druge će biti u recimo uslovno “manje elitnom društvu” ali vremenom bi mogle da mu se pridruže.

A sve to možda i nije loše za nas. Odnosno, možda ovakav plan omogući brže priključenje Evropskoj Uniji za Srbiju. Pa makar i Evropskoj Uniji drugog reda za početak.0

Sa druge strane, neke istočnoevropske države se pribojavaju da je cilj ideje o višebrzinskoj EU da ih ostave kao članice članice drugog reda.

U svako slučaju biće zanimljivo…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime