Naučnici su šokirani novim otkrićem. Majmuni kapucini su ušli u višu fazu kamenog doba. Istraživači su otkrili prvi dokaz da neljudska vrsta menja način korišćenja alata za preradu hrane. U udaljenom delu nacionalnog parka Serra da Capivara u Brazilu živi vrsta majmuna kapucina. E pa oni su upravo ušli u kameno doba. Kapucini su pre otprilike 3000 godina počeli da koriste kvarcno kamenje za otvaranje semenki ili voća.

U jednom trenutku počeli su da koriste i veće stene kako bi razbili tvrđe namirnice poput indijskog oraha.

I sve su veštiji u tome.

“Ljudski arheološki zapis se sa vremenom menja. Identifikovali smo majmunski kameni alat star između 2400 i 3000 godina i na osnovu metričkih uzoraka i oštećenja, pokazali smo da se prerada hrane kapucina menjala pre [otprilike] 2.400 i 300 godina i između [otprilike] pre 100 godina i današnjice. Predstavljamo prvi primer dugoročne varijacije korišćenja alata izvan ljudske vrste i raspravljamo o mogućim mehanizmima proširene promene ponašanja”, objašnjavaju naučnici sa Univerziteta u Londonu.

Zanimljivo je da je ljudsko kameno doba trajalo više od tri miliona godina i završilo je između 8700 i 2000 godina pre Nove ere.

Dakle, kapucini će za oko 3.500.000 godina razviti nuklearno oružje ako vas zanima.