Evo zašto su opasni javni toaleti i u njima se treba zadržavati što kraće.

Poznato je da ispiranje toaleta stvara velike količine aerosola koji sadrže raznovrsne mikrobe. Oni mogu izazvati niz oboljenja recimo, ebolu, norovirus koji uzrokuje stomačni grip, pa i covid 19, piše phys.org.

Kako se zna da su respiratorne kapljice najčešći prenosilac covid 19, javni toaleti su poseban razlog za zabrinutost za prenos ovog virusa zbog velikog broja ljudi i zbog toga što možda nemaju odgovarajuću ventilaciju.

Tim naučnika sa Florida Atlantic University testirao je količinu kapljica i njihovu rasprostranjenost tokom ispiranja toaleta.

Rezultati pokazuju da javni toaleti mogu biti leglo za prenos bolesti vazduhom, posebno ako nemaju odgovarajuću ventilaciju ili ako nemaju poklopac. Izmeren je manji broj kapljica u vazduhu kada se toalet ispira dok je spušten poklopac.

Takođe zabeležen je veliki broj aerosolnih kapljica kada toalet nije imao dobru ventilaciju.

U zaključku istraživanja se napominje da aerosolne kapljice igraju centralnu ulogu u prenošenju različitih zaraznih bolesti pa i covid 19. Rizik je veći što je ventilacija lošija a poseta javnom toaletu brojnija. Zato se sugeriše da se naprave dobri ventilacioni sistemi. Preporuka je i da se prilikom ispiranja obavezno spusti daska na toalet kako bi se sprečilo da veći broj aerosolnih čestica pluta po vazduhu.