Titanik je potonuo zbog toga što je na njemu izbio veliki požar a ne zato što je udario u ledenu santu, tvrde stručnjaci na osnovu novih istraživanja i dokaza.

Titanik je potonuo u aprilu 1912. godine na ruti iz Southamptona u New York, a u Severnom Atlantiku živote je izgubilo više od 1500 putnika i članova posade.

I dok se uzrok nesreće pripisivao ogromnoj ledenoj santi u koju je brod udario, stručnjaci su došli do novih dokaza koji ukazuju da je katastrofa krenula od požara koji je izbio u brodskom trupu uoči isplovljavanja broda koje vlasnici Titanika nisu hteli da odlažu.

Novinar Senan Molony, koji se više od 30 godina bavi katastrofom Titanika, proučavao je retke fotografije koje je snimio glavni inženjer elektrike broda. Primetio je velike crne mrlje u unutrašnjosti broda, s desne strane trupa, na mestu gdje je kasnije brod probila ledena santa.

Mrlje su verovatno nastale zbog požara u jednoj od prostorija s kotlovnicama. Požar je pokušalo da ugasi 12-ero ljudi, ali je bio prevelik da bi se stavio pod kontrolu, a temperatura je bila preko 1000 stepeni.

Posada broda dobila je navodno naredbu od predsednika brodske kompanije ”White Star Line” J. Brucea Ismayja, da ne smeju nikome od 2500 osoba na brodu reći za požar jer je smatrao da će uspeti da ga ugase.

Predstavljajući svoj dokumentarac ”Titanik: Novi dokazi”, Molony je naveo i kako je pre isplovljavanja brod bio obrnuto vezan kako putnici slučajno ne bi videli vatru koja tinja.

Kada je brod naleteo na santu, čelični trup je zbog požara bio preslab i popucao je nakon čega je došlo do potapanja broda.

“Službena istraga o ovoj katastrofi tretirala je potapanje kao božje delo. Ali, ovo nije jednostavan slučaj sudara s ledenom santom. Katastrofa je posledica vatre, leda ali i ljudskog faktora odnosno nemara vlasnika kompanije. Niko do sada nije slučaj Titanika ispitivao na ovakav način. Stručnjaci za metalurgiju kazali su da takva visina temperature do koje je moglo doći zbog požara može smanjiti čvrstoću čelika i do 75 posto”, pojasnio je Molony a prenosi Independent.

Ekspert Roy Boston takođe je 2008. izneo teoriju prema kojoj je u skladištu s ugljem na Titaniku počeo da tinja požar još deset dana pre isplovljavanja. I da nije udario u ledenu santu, brod bi potonuo pre dolaska u New York, zaključio je Boston.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime