Holandski naučnici su uspeli da dešifruju drevni dokument iz 13. veka pre nove ere. Posebno je zanimljivo da se u njemu po prvi put spominju Adam i Eva. Ugaritske glinene table su otkrivene još 1929. godine u Siriji, ali sve do sada nisu do kraja dešifrovane. Ugaritski pripada porodici semitskih jezika ali već vekovima se ne govori pa su se naučnici mučili skoro ceo vek da protumače zapisanu poruku.

Zanimljivo je da se u pronađenim artefaktima nalazi i priča o Adamu i Evi, odnosno ljudima proteranim iz Raja. Zapravo, Stari zavet nije prvi dokument u kome se govori o tome.

Dakle u ovom tekstu je Adam predstavljen kao bog koji se bori sa zlim bogom. Onda se đavo pretvara u zmiju, koja otruje drvo života a jednim ujedom pretvara Adama u smrtno biće – čoveka. Eva nije ništa kriva već nju Boginja Sunca daje Adamu pružajući mu utehu, kao i celom čovečanstvu. Produženjem vrste, ljudi ipak na neki način postaju besmrtni.

Profesorka Starog zaveta u Amsterdamu Morjo Korpel kaže da u ovoj “drevnoj verziji priče Eva ne snosi ni najmanju krivicu za progon iz raja”.

Naučnici već neko vreme smatraju da je biblijska legenda o Adamu i Evi zasnovana na mnogo starijem mitu, a ovo je prvi dokaz za to.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime