EU se raspada do kraja godine?

Kaže profesor koji je predvideo Brexit i pobedu Trumpa

Profesor Mark Blyth koji predaje političku ekonomiju na Univerzitetu Brown je do sada već uspešno predvideo Brexit, pobedu Donalda Trumpa, kao i ishod referenduma u Italiji. A sada kaže da je sasvim izvesno da će se Evropska unija raspasti do kraja ove godine.

Blyth tvrdi kako će se Evropska Unija raspasti i to možda čak i pre nego što Velika Britanija pokrene raspravu o članu 50, što je početak formalnog procesa izlaska iz Evropske unije.

Uz to, tvrdi i kako bi za Francusku kobne posledice mogla da ima politika sprečavanja izbora Marine Le Pen koja ima veliku podršku u biračkom telu. “Imamo izbore u Francuskoj koji se približavaju, u kojima je jako uverljiva opcija pobede Nacionalnog fronta u prvom krugu. Tada će svi u Francuskoj organizovati veliku koaliciju koja će pokušati da spreči njen izbor. To bi značilo kako će birači levice u Francuskoj imati mogućnost da izaberu nekoga tko će u Francusku nakon osam godina stagnacije htjeti dovesti ekonomsku politiku Margaret Thatcher, a to će biti jako teško.”

Zanimljivo je da se i drugi stručnjaci slažu da bi na izborima u Francuskoj i Nemačkoj koji se održavaju ove godine mogle da pobede ekstremno desničarske stranke. Što bi verovatno dodatno povećalo izgleda za raspad EU.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *