Enormno zagađenje menja našu planetu i to zastrašujućom brzinom. Količina ugljen dioksida u zemljnoj atmosferi je dostigla najviši nivo u poslednjih četiri miliona godina.

Pandemija korona virusa je na kratko zaustavila emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Ali sada, kako se život vraća u pređašnje tokove a ekonomije punom parom nastavljaju da rade, zagađenje ponovo beleži porast.

Ugljen dioksid koji utiče na klimatske promene raste li raste, objavili su zvaničnici iz Atmosphereic Administration iz SAD.

Naučnici zaključuju na osnovu najnovijih podataka da globalna zajednica nije uspela da uspori akumulaciju gasova koji utiču na klimatske promene.

Ugljen dioksid koji stvara efekat staklene bašte ostaje u atmosferi stotinama godinama i već godinama je uslovljen ljudskom aktivnoću, najviše sagorevanjem fosilnih goriva. A kako se osećaju klimatske promene vidimo i sami, mnogo je više poplava, uragana, vrućina, požara.

Godišnje u atmosferu ode oko 40 milijardi metričkih tona ugljen dioksida. A da bi se izbegle katastrofalne klimatske promene trebalo bi smanjiti zagađenje ugljen dioksida na nulu i to što pre.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime