Elon Musk ne odustaje od teraformiranja Marsa

Prkosi naučnicima

Istraživanje je pokazalo kako na Marsu nema dovoljno ugljen-dioksida za podizanje atmosferskog pritiska do nivoa nužnog za preživljavanje ljudi.

Rezultati novog istraživanja koje je finansirala NASA pokazali su kako sadašnjom tehnologijom nije moguće promeniti okolinu na Marsu kako bi ljudi na njemu mogli da borave bez sistema za održavanje života.

U odnosu na Zemlju, Mars ima super tanku atmosferu zbog čega bi nezaštićeno ljudsko biće na njegovoj površini vrlo brzo umrlo. Uglavnom zbog manjka atmosferskog pritiska koji organe i druge delove ljudskog tela na Zemlji drži na okupu. Pored toga, problem su i niska temperatura kao i visko ultraljubičasto zračenje.

E pa Elon Musk se ne slaže!

Na Twitteru je objavio da Mars ima dovoljno ugljen-dioksida u svojoj površini za teraformiranje.

A što je teraformiranje?

Teraformiranje je naziv za hipotetički proces svesnog i namernog prilagođavanja nekog nebeskog tela kako bi bio što sličniji Zemlji. Obično podrazumeva promene atmosfere, temperature, topografiju površine ili ekološke sisteme tog nebeskog tela.

Izraz je prvi put upotrebio Jack Williamson u svojoj kratkoj SF priči Collision Orbit, objavljenoj 1942. godine u časopisu Astounding Science Fiction.

A kako će to Muska uraditi?

Planira da detonira nuklearne bombe na Marsovim polovima, podigne temperaturu, otopi led i napravi atmosferu.

I tako…

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *