Čuveni američki ekonomista Nouriel Roubini kaže da su prognoze za oporavak tržišta prilično apokalistične.

Roubini ocenjuje da se strukturalnim problemima koji su izazvali finansijsku krizu još niko nije pozabavio.

"Prirodna je pobuda banaka da još uvek varaju i rade stvari koje su ili ilegalne ili nemoralne. Jedini način da se to spreči je razbijanje tih finansijskih supermarketa. Kada unutar iste kompanije imate komercijalnu banku, investicionuu banku, upravljanje imovinom, brokere, osiguranje, rizike, derivative… onda nema Kineskih zidova između njih i postoje ogromni sukobi interesa", tvrdi Roubini i kaže da pojedinci moraju da budu kažnjeni zatvorom kako bi se sistem promenio.

"Ali ništa se nije promenilo. Banke koje su pre četiri godine bile prevelike da bi propale sad su još veće i sad pogotovo ne mogu propasti. Imamo još više sukoba interesa. Stvari su postale gore, a ne bolje", objašnjava ekonomista i dodaje da bi postojeći rizici potencijalno mogli slomiti globalnu ekonomiju u 2013. godini.

"Kolaps eurozone, recesija sa dvostrukim dnom u SAD-u, usporavanje ekonomije u Kini i nadolazećim tržištima, potencijalni rat na Bliskom istoku. Dogodine bismo mogli videti globalnu savršenu oluju", upozorava Roubini.

Više nemamo mera kojima možemo da raešimo problem, na kraju zaključuje čuveni ekonomista.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime