Egipat je prošle godine mesecima bio u nevolji, revolucijama, protestima, pa nije čudno što su turisti odlučili da se malo povuku. 
 
Međutim, 18 meseci nakon što je Hosni Mubarak otišao sa mesta predsednika,  vlasti se trude da turiste ponovo dovedu u Egipat, obećavajući im najveći mamac – još piramida. Možda ovo turistima iz Srbije i nije neophodno, s obzirom na to da smo i dalje lepo letovali u Egiptu, ali za Amerikance i ostale Evropljane potreban je dodatan podstrek.
 
Ministarstvo za antikvitete je lansiralo ambiciozan projekat  koji bi trebalo da brojne grobove drevnih faraona učini dostupnijim za javnost u nameri da ojačaju novu turističku ponudu.
 
Sudeći po pisanju evropskih medija, broj turista koji dolaze u Egipat je značajno opao, a turizam se bori sa nedostatkom prihoda. Kao odgovor na to, vlasti će otvoriti piramide na duži period.
 
Većina turista ide da posećuje piramide u Gizi i Sakari, ali turistički eksperti žele da otvore više od 100 ovakvih mesta širom zemlje, uključujući i Dašur koji ima više od desetine ovakvih grobova, kao i poznatu Bent piramidu, čija su dva prolaza otvorena prvi put za posetioce u decembru.
 
Kraljevska nekropola u Abuširu koja ima 14 piramida će takođe biti otvorena za javnost ovog meseca.
 
Photo: Flickr

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime