Serija Černobil podstakla je globalno interesovanje za taj događaj iz 1986. godine, ali i turizam u Litvaniji.

Lokacija na kojoj je snimana serija u toj baltičkoj državi postala je centar takozvanog atomskog turizma, od kada su epizode emitovane ranije ove godine.

Elektrana Ignalina urađena je po sličnom nacrtu kao nuklearna centrala Černobilj. Objekat poseduje iste reaktore koji se hlade vodom i kontrolišu grafitnim šipkama, a kapacitet im je 1.500 megavata. Ignalina je zatvorena pre deset godina, a njeno gašenje i rasklapanje bili su uslov za ulazak Litvanije u EU 2004. godine, preneo je AP.

Elektrana je sada otvorena za turiste. Prošle godine ju je obišlo 2.240 ljudi, a samo do jula ove godine zabeležen je dolazak 1.630 turista. Zanimanje za ovaj objekat i dalje raste, rekli su zvaničnici. Obilazak elektrane, udaljene 160 kilometara severno od Viljnusa, traje tri sata.

Posetioci dobijaju dozimetre, plastične šlemove, belu odeću i cipele pre obilaska dugih, slabo osvetljenih hodnika, prostorija sa reaktorima, hangara za turbine i kontrolnog centra sa crvenim dugmetom koje je u Černobilju pritisnuto neposredno pre eksplozije.

Strogo je zabranjeno korišćenje mobilnih telefona, kamera i konzumiranje hranje, pića i cigareta.

Obilazak košta 67 evra po osobi. b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime