Smrtonosna bolest Ebola se zabrinjavajućom brzinom širi po zapadnoj Africi. Leka nema i niko ne zna gde će se zaustaviti. Evo šta bi trebalo da znate o tome.

Svetska zdravstvena organizacija izveštava da je epidemija počela početkom ove godine. Moguće je i da su se prvi oboleli pojavili već krajem 2013. godine. Smatra se da je jedan zdravstveni radnik oboleo i infekciju preneo u druge krajeve Gvineje. Do kraja marta 49 ljudi je bilo zaraženo od kojih je 29 preminulo.

Do 1. jula bolest se proširila na Liberiju i Siera Leone sa 467 umrlih od oko 700 obolelih.

Dakle, smrtnost je izrazito visoka i u nekim slučajevima dostiže i 90 posto.

Za vreme prve epidemije Ebole 1976. godine nastradalo je 88 posto zaraženih.

Inače, postoji 5 vrsta Ebole, a ovog puta se širi virus Zaire Ebola, koji se smatra najopasnijim. Stručnjaci procenjuju da je ovo najveća epidemija do sada.

Ono što je poprilično čudno je da se epidemije ove opasne bolesti javljaju samo u Africi. I niko ne zna zašto. Dakle, u teoriji, ona bi mogla da se aktivira i širom sveta. A to bi onda bio ozbiljan problem.

Vakcina ni lekovi još uvek ne postoje, a bolest se prenosi telesnim tečnostima. Simptomi su različiti, od groznice pa do krvarenja iz svih otvora na telu i otkazivanja organa. Prvi simptomi su temperatura, slabost, povraćanje i javljaju se najčešće 8 do 10 dana posle zaraze.

Naučnici ne znaju odakle potiče Ebola mada se smatra da je povezana sa slepim miševima i konzumiranjem njihovog mesa.

Stručnjaci ipak misle da će i ovog puta Ebola ostati u Africi. Doktor Kamran Khan kaže da su male šanse da se proširi po svetu zato što su zaraženi regioni poprilično izolovani.

photo: geraint rowland

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime