Mesecima se već priča o Eboli, ali čini nam se da niko nije previše pažnje posvetio tom problemu. Koga briga za tu bolest u tamo nekoj afričkoj zemlji?

I onda odjednom sinoć čujemo da se u Srbiji 708 osoba nalazi pod nadzorom zbog ove bolesti.

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je da je u okviru mera prevencije i sprečavanja unošenja virusa ebole u Srbiju, pod zdravstveni nadzor stavljeno 708 osoba, od kojih su 92 doputovale s područja ugroženih tom bolešću. A ni to nije sve, pošto se ebola već preselila u Evropu.

Nedavno je zabeležen prvi slučaj oboljevanja od Ebole na teritoriji Evrope i to u Španiji. Juče smo saznali i da je jedan britanski državljanin preminuo u Makedoniji i još uvek nije sigurno da li je u pitanju Ebola ili neka druga bolest.

Zdravstveni radnici širom sveta kažu da je ovo verovatno poslednji trenutak da se pandemija zaustavi. Tako su neke zemlje već uvele kontrole na granicama u okviru kojih se proveravaju prvi simptomi Ebole.

Neki stručnjaci opasnost upoređuju sa epidemijom AIDS-a koji se proširio na ceo svet. Ebola je do sada već ubila oko 4.000 ljudi, pre svega u zapadnoj Africi.

Doktori inače kažu da možete da se zaštitite pre svega izbegavanjem oblasti gde se bolest širi. Takođe veoma je važno često pranje ruku, izbegavanje divljeg mesa. Posebnu pažnju je potrebno posvetiti odlaganju telesnih ostataka koji su čini se najveći krivac za širenje bolesti. photo: europian comission

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime