Kao prvi na festivalu će biti prikazan film China Blue, neverovatna priča o industriji džinsa u kineskim provincijama i sistemu gde radni rad traje od 6.30 ujutro do 11 sati uveče i gde se jedinih pet dana odmora u godini daje za novogodišnje praznike. Iste večeri sledi ostvarenje El Immigrante, u isto vreme topla, ali i surova priča o ubistvu mladog meksikanca Eusebia na američko-mesksičkoj granici koja nam kroz sudbinu ovog mladića približava savremene predrasude amričkog naroda. Muziku za ovaj film između ostalih potpisuju Calexico.

Festival se realizuje u saradnji sa American Museum of Natural History iz Njujorka i Sekretarijatom za kulturu Grada Beograda

Ulaznice za sve filmove koštaju 150 dinara.

Broj sedećih mesta u Magacinu je ograničen. Ukoliko bude bilo potrebe, organizator će uvesti dodatne, reprizne projekcije.

 

Četvrtak, 13.12. u 19h
Program: Prava radnika u Kini

 
China Blue
Micha X. Peled. 2005. 88 minuta (SAD/Kina)
 
China Blue nas vodi u južnu Kinu. Priča prati život mlade devojke Jasmine i njenih prijatelja zaposlenih u fabrici džinsa koji pokušavaju da ispune skoro nemoguće uslove postavljene od strane vlasnika fabrike. Radni dan traje od 7.30 ujutro do 11 sati uveče. I tako svaki dan…Kompleksnost globalizacije kroz portret jedne mlade radnice koja pravi odeću za nas.
 

Četvrtak, 13.12. u 21h
Program: Meksičko američka migracija

 
El Inmigrante
David Eckenrode, John Sheedy & John Eckenrode. 2005. 90 minuta (SAD/Meksiko)
 
El Inmigrante je priča o američko – meksičkoj krizi kada je granica i pogranično područje u pitanju. Film je inspirisan pričom o Eusebiju de Haro, mladom Meksikancu koji je ubijen na samoj granici tokom jednog od njegovih putovanja na sever. Ovaj događaj predstavlja prekretnicu i ključnu tačku u rešavanju komplikovanih i slojevitih problema vezanih za američko-meksičku granicu. Učesnici u filmu su raznoliki, uključujući Euzebijovu porodicu u Meksiku, stanovnike Braketvila u Teksasu, graničnu konjičku patrolu u El Pasu i druge imigrante na putu za SAD. Ovo je neverovatan kolaž koji spaja više perspektiva i daje komentar trenutnog stanja graničnih pitanja.
 

Petak, 14.12. u 19h
Program: Nekoliko jakih žena

 
Sisters in Law
Kim Longinotto & Florence Ayisi. 2005. 104 minuta. (Kamerun)
 
Advokati i sudije u malom sudu u Kumbi (Kamerun) pomažu ženama i deci da promene svoje živote štiteći ih od tradicionalnog nasilja u kući. Priča u slavu dinamičnim ženama u ne tradicionalnim ulogama. Dokaz kako nekolicina jakih žena može da menja okruženje i okorele navike. ”Muškarci će shvatiti poruku sada.”
 

Petak, 14.12. u 21h
Program: Zaštita novinarstva

 

Shooting Under Fire
Sacha Mirzoeff.
2005. 72 minuta (Nemačka/Izrael/Palestina)

 
Savremeni ratovi vode se u isto vreme na ratištu i u medijima. ShootingUnderFire nas upoznaje sa Rajnhardom Krauserom, urednikom Rojtersovog fotografskog biroa na Zapadnoj Obali i u Gazi, kao i sa njegovim timom lokalnih izraelaca i Palestinaca fotografa koji beleže događaje sa obe strane izraelskog konflikta. Ovaj film prikazuje pojedince koji rizikuju svoje živote da bi svetu preneli fotografije sa lica mesta.
 

Subota, 15.12. u 19h
Program: Portreti voljenih

 
A Map With Gaps
Alice Nelson. 2006. 26 minuta (Škotska)
 
Koristeći kombinaciju arhivskih audio zapisa, fotografije, rekonstrukcije u vidu drame i animacije, ova priča snimljena od strane  rediteljevog oca  nas vodi na putovanje kroz Sovjetsku Rusiju sedamdesetih  godina u kombiju nazvanom “Supervan”. Istina ponekad zaista može biti čudnija od fikcije i sivilo između toga biva najinteresantnije mesto za istraživanje.
 
Today’s Man
Lizzie Gottlieb. 2006. 55 min. (U.S.)
 
Today’s Man je priča o borbi mladića Nicky Gottlieb- a koji napušta komfor roditeljskog doma i pokušava da nađe svoje mesto u svetu. Dok s jedne strane u sekundi računa kvadratni koren bilo kog broja, Niki ima problem da prepozna najjednostavnije izraze lica što komunikaciju sa okolinom čini skoro nemogućom. U dvadeset prvoj godini ustanovljena mu je dijagnoza, Aspergerov sindrom, visoko funkcionalan oblik autizma. Ova nežna priča zabeležena od strane njegove sestre istovremeno predstavlja i njenu ličnu priču, priču kroz koju njena porodica prolazi  ali isto tako i pricu o velikim naporima da bi se ovaj misteriozni  poremećaj razumeo.
 

Subota, 15.12 u 21h
Program: Evolucijska rasprava

 
Flock of Dodos
Randy Olson. 2006. 84 minuta (SAD)
 
Ko su Dodo ptice u današnjoj debati između evolucionista i zagovornika teorije inteligentnog dizajna (moderan oblik tradicionalnog teološkog učenja)? Randy Olson putuje kroz Ameriku u potrazi za odgovorom. Počinje od svoje osamdesetdvogodišnje majke čiji je komšija glavni zagovornik teorije inteligentnog dizajna u rodnom gradu porodice Olson u Kanzasu, koji je istovremeno i epicentar kontraverze.  Ovaj film prevazilazi dosadne debate o tome ko je u pravu, a ko ne. Umesto toga, istražuje kako oni koji udružuju obe strane predstavljaju svoje ideje publici.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime