IKEA je još 2008. najavila 5 robnih kuća u Srbiji, ali je, po svemu sudeći, izvesnije da će u narednom periodu u igri biti dva objekta, piše eKapija.

Iako Vladislav Lalić, regionalni direktor IKEA za razvoj u Jugoistočnoj Evropi, u razgovoru za eKapiju nije mogao da precizira gde bi i kada novi objekti mogli da budu otvoreni, kao ni koliko će ih na kraju uopšte biti u Srbiji, još jednom je naveo da će u 2018. kompanija na srpskom tržištu biti fokusirana na tri pravca: razvoj objekta u Bubanj potoku, konačnu odluku o potencijalima ritejl parka i na kupovinu parcele za drugu robnu kuću u srpskoj prestonici.

“Druga robna kuća će svakako biti sa leve strane Save. Da budemo konkretniji – na potezu do dobanovačke petlje, koja nam je bitna zbog prilaznih saobraćajnica i povezanosti”, kaže Lalić.

“Dobra povezanost autoputa, obilaznica koja je do Ostružničkog mosta završena u punom profilu, pravac ka Batajnici… Sve to garantuje da je u pitanju poželjna lokacija. Po našim procenama, za samu robnu kuću ne treba više od 10-12 ha. “

Robnu kuću u Bubanj potoku za nešto manje od dva meseca rada posetilo je oko 600.000 ljudi, što, kako kaže Lalić, pokazuje da IKEA nije bila u krivu kada je za godinu dana rada “zacrtala” cilj od 2,5 miliona posetilaca.

IKEA “nije odustala od 5 robnih kuća”, koliko je pre skoro decenije najavljeno za srpsko tržište.

„Nismo odustali od ovog plana, ali moramo imati u vidu da je od tada prošlo skoro deset godina i da su se navike potrošača izmenile. Srbija prati svetske trendove, koji pokazuju da se sve više ljudi odlučuje za online kupovinu, pa i IKEA mora da razmišlja kako da se prilagodi tome. Cash&carry, odnosno “klasična kupovina”, će uvek postojati, ali će se nadopunjavati drugim kanalima, kao što je online. Treća mogućnost, koju imamo u vidu i za Srbiju, jeste otvaranje takozvanih “pick up points”, odnosno punktova za preuzimanje robe. To je kombinacija online i kupovine uživo, gde kupac naruči proizvod i preuzima ga na lokaciji van robne kuće. Takođe, u jednom broju slučajeva, na ovim punktovima se može i prikazivati manji deo asortimana. Zaposleni IKEA-e ovde kupcima mogu da pomognu savetima, preporukom, može se izvršiti reklamacija itd. U julu i septembru smo ovakav koncept pokrenuli u Rijeci i Splitu, a kupci su ih izuzetno dobro prihvatili. U tom pravcu, analiziramo i mogućnosti u Srbiji.“

Kada je reč o ritejl parku u Bubanj potoku, Lalić navodi da je privedena kraju izrada studije izvodljivosti, koja je pozitivno ocenila mogućnosti za razvoj takvog kompleksa, te da bi u narednih nekoliko meseci kompanija trebalo da izađe sa nekim konkretnijim najavama.

izvor: ekapija, Milica Milosavljević

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime