Prema najnovijem istraživanju po izgledu lica mogu se prepoznati diktatori od demokratskih lidera.

Uopšteno govoreći, demokratski lideri imaju privlačnija i toplija lica od autoritarnih lidera, prenosi psypost.org najnovija istraživanja.

Autorka studije Miranda Giacomin, profesorka sa MacEwan University kaže da je želela da ispita kako lideri treba da izgledaju i da li se u stvarnosti to poklapa sa stvarnim izgledom lidera.

U prvom istraživanju učenici su uspeli da razlikuju demokratske lidere od diktatora u 69% slučajeva.

U drugoj studiji sa još više učesnika prikazana su lica 160 lidera a učesnici su ocenjivali svakog lidera u nekoliko kategorija, privlačnost, kompetentnost, zrelost, simpatičnost, povererenje. Prema ovom istraživanju lideri demokratskih zemalja su izgledali učesnicima privlačnije, simpatičnije i od poverenja u odnosu na lidere autoritarnih režima.

Ističe se da demokratije cene pravdu, otvorenost, transparentnost pa glasači preferiaju političare čija lica imaju toplinu, simpatičnost i pouzdanost.

Diktature funkcionišu kroz potčivanjave stanovništva, obmanu i tiraniju. Diktatori nemaju toplinu, izgledaju oštro, ponekad deluju zastrašujuće i odbojno.

2 KOMENTARI

  1. Зна се ко је имао робовласништво колонијализам, расизам, фашисам – то су диктатори света – Америка, Британија, француска, Немачка, Шпанија, Портуалија, Холандија и остатак запада – свако зло које се окотило на планети, однеговано је из нјихове колевке.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime