Ogroman deo uskoro će se odvojiti od Antarktika a kada se to dogodi, biće to najveća santa leda ikada zabeležena. Njen gubitak mogao bi da destabilizuje četvrtu po velićini ledenu ploču Antarktika, piše Christian Science Monitor.

Nije poznato kada bi se to moglo dogoditi, kaže glaciolog Univerziteta u Swanseau dr. Adrian Luckman “Imam osećaj kako ovaj novi razvoj upućuje da bi se nešto moglo dogoditi za nekoliko nedeljla ili meseci, ali postoji i šansa da će se dalji rast pukotine možda i usporiti.”

Sitna pukotina pojavila se još u 60-tim, a sada je 150 km široka i preko pola kilometra duboka. Najviše je narasla upravo u zadnjih par godina.

Dok mnogi instiktivno pretpostavljaju da je ovo rezultat globalnih klimatskih promena, to ne mora nužno biti slučaj. Led naime puca, a ne topi se.

“Ovo verovatno nije direktno povezano sa otopljavanjem u tom području, iako jasno otopljavanje nije bilo od pomoći. Najverovatnije se radi o prirodnom događaju koji bi se ionako dogodio”, kaže dr. Luckman.

Kada se ovo dogodi neće ni direktno doprineti porastu nivoa mora, jer i ploča Larsen C ionako već pluta u okeanu. Ali odvajanjem od Antarktike omogućiće glečerima, koji su reke leda, slobodniju ulazak u okean, što će kao rezultat imati porast nivoa mora.

Veličina sante leda će biti otprilike kao četvrtina površine Vojvodine.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime