Možda ste i vi potražili osveženje u nekom od bazena ovih vrelih dana? Ili planirate posetu nekom velikom vodenom parku na odmoru?

Samo, da li ste se zapitali koliko su bazeni zaista bezbedni?

Paaaa, zavisi koliko ste gadljivi.

U bazenima pored rashlađenja možete gratis da dobijete i pregršt bakterija, virusa i telesnih tečnosti drugih ljudi.

Naravno, tu je hlor koji bi trebalo da ubija mikrobe.

Ali ova hemikalija ne može ništa da uradi na temu čišćenja vode. Što znači da će ako neko piški u bazenu, žuta tečnost ostati tu gde jeste i verovatno završiti u vašim ustima.

Mikrobiolog Tara Smith objašnjava da hlor ubija većinu mikroba. Ali to nije garancija da nećete zapatiti neku zaraznu bolest. I svakako vas neće sprečiti da progutate malo mokraće.

Takođe, neprijatan miris i crvene oči su posledica hemikalija koje nastaju u dodiru urina i hlora. “Ako hlora ima u preporučenom procentu, oko 1 prema milion, on će ubiti većinu patogena”, kaže Smith za Gizmodo.

“Ali to nije garancija i neće vas zaštititi od nekih mikroba koji su otporni na hlor.”

Vidite, bazeni su puni ljudi. A ljudi nose razne viruse i bakterije na sebi i u sebi. Postoji rizik da neki od tih mikroba prežive i zaraze vas, čak i kada voda u bazenu ispunjava sve standarde.

Najveća šansa je da od bakterija zapatite e. coli, salmonelu, shigellu ili od virusa norovirus, hepatitis A ili čak neke parazite. Pored toga, ako ste stvarno loše sreće, može da vam se desi da zaradite koksaki ili čak meningitis.

Pa šta možete da uradite?

Najvažnije je da ne gutate vodu, za početak. I obavezno se istuširajte pre i posle bazena. A onda se nadajte najboljem…

https://youtu.be/CxeZf8YdfiM

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime