Profesor Kenneth Nealson je naučnik sa University of Southern California. I deluje poprilično normalno imajući u vidu da tvrdi kako u njegovim laboratorijama raste vanzemaljski život.
 
Ali nemojte misliti da su tamo mali zeleni čovečuljci sa velikim glavama. 
 
Zapravo radi se o bakterijama. Ali vrlo, vrlo posebnim bakterijama. Toliko posebnim da prkose svim pravilima biologije koje znamo.
 
Nealson kaže da se život kao takav svodi na energiju. Od najvećeg kita pa do najmanjeg mikroba, svaki organizam zavisi od elektrona. To je gorivo koje omogućava da preživimo, rastemo i razmnožavamo se.
 
I bakterija Shewanella takođe zavisi od energije. Ali stvar je u tome što je ona dobija na sasvim drugačiji način. Tako što bkvalno jede elektricitet. Što je potpuno neverovatno. Toliko neverovatno da Nealson smatra da će mu trebati desetak godina da ubedi stručnu javnost kako je to uopšte moguće.
 
“Svi udžbenici tvrde da je to nemoguće. Ali u našoj laboratoriji ta stvorenja rastu na elektrodama i jednostavno nema drugog izvora energije u okruženju. To je zaista naučna fantastika”, dodaje profesor.
 
Ovo otkriće je zanimljivo zato što bi bakterije mogle da se iskoriste i za stvaranje gorivnih ćelija koje bi čistile otpad.
 
Shewanella ima membranu punu malenih provodnika koji omogućavaju da se elektricet kreće ka ćeliji. 
 
Ovi mikrobi ukazuju na veliki vanzemaljski ekosistem ovde kod nas na Zemlji, zaključuje profesor Nealson.  photo: microbe world 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime