Savremena tehnologija uticala je da naučnici i astronomi menjaju mišljenje o mogućnosti postojanja života u nekoj drugoj galaksiji.

Dakle, naseljive planete sa uslovima za život poput našeg su po svemu sudeći tamo negde i samo čekaju da ih nađemo. A kada se to desi odgovoriće se na pitanje: jesmo li sami.

Naučnici su sada konstatovali da je inteligentni život veoma daleko a univerzum je daleko veći nego što smo zamišljali, piše yahoo.com. Naša galaksija Mlečni put udaljena je oko 2,5 miliona svetlosnih godina od najbliže galaksije Andromede. Između ove dve galaksije postoje još i takozvane patuljaste galaksije, satelitske galaksije.

Nedavno je svemirski teleskop James Webb fotografisao galaksiju daleko stariju od svega što znamo. Ona se formirala u samoj zori svemira. Takođe, ustanovljeno je i da se život na Zemlji javio mnogo ranije nego što smo nekada mislili. Na osnovu toga se može pretpostaviti da život definitivno postoji, odnosno da napredne civilizacije postoje stotine miliona ili čak milijardi godina. Ako je tako onda je naše postojanje tek trunčica u svemiru. A ako vanzemaljci postoje, kao što se pretpostavlja mi im nismo bitni. Ili damo smo previše daleko u vremenu i prostorju da bi nas pronašli.

Još jedan istina je da zapravo niko ne zna da smo mi ovde. Mi smo mlada civilizacija koja postoji u ćošku univerzuma. Tako se konstatuje da čak i napredni teleskopi izdaleka ne bi primetili vidljive znake života na Zemlji, samo otisak planete koja ima vodu i kiseonik. A kako kaže Avi Loeb sa Harvarda, vanzemaljce ćemo prvo videti kroz prazne plastične kese, kroz ostatke svemirske letelice, sonde ili drugo davno zaboravljeno smeće lansirano u svemir od strane drugih civilizacija.

Ali to neće biti skoro. Naša tehnologija za posmatranje svemira pokriva minijaturni delić neba. Mi nemamo nikakav način da otkrijemo objekte koji se kreću veoma brzo kroz naš solarni sistem. “Oni su možda već ovde a mi to ne znamo,” zaključuje se u tekstu.