Da li je stvarno pronađen grob Aleksandra Makedonskog?

Najveće otkriće ovog veka: Možda i nije nemoguće

Već smo pisali o tome kako je u Aleksandriji nedavno pronađena misteriozna grobnica u kojoj se nalazi ogroman sarkofag od crnog granita.

Grobnica i crni sarkofag su do sada bili neotkriveni i ostali su netaknuti, što je posle 2.000 godina prvo čudo.

Arheolozi su odmah primetili nekoliko neobičnih stvari. Recimo, sve je izrađeno od jednog komada granita i to crnog. Sarkofag je najveći ikada pronađen. I ostao je skriven preko 2.000 godina.

To je bilo dovoljno da se već pojave različite teorije i spekulacije. Zapravo, mnogi misle da je pronađena grobnica Aleksandra Makedonskog. Spekulacije su se samo pojačale kada su oni koji su otkrili sarkofag pronašli i bistu od alabastera.

Vođa Sektora za drevne egipatske starine doktor Ajman Ašmavi rekao je kako sloj morta između poklopca i ostatka sarkofaga pokazuje kako nije otvaran još od kada je zatvoren. Izvesno je i da grobnica potiče iz ptolomejskog perioda koji je završio smrću Kleopatre 30. godine pre Hrista, a počeo 323., nakon što je umro Aleksandar Makedonski. Tada je vladar Egipta postao njegov grčko-makedonski general Ptolomej od Laga.

Dakle, grobnica zaista potiče iz vremena Aleksandra Makedonskog, pa neki ugledni naučnici misle kako je moguće da je otkriveno poslednje počivalište poznatog vojskovođe. Ako se to pokaže kao tačno, rešila bi se jedna od najvećih misterija antike.

I pored toga što je kontrolisao jedno od najvećih carstava na svetu, koje se protezalo od Grčke do današnjeg Pakistana, Aleksandrova grobnica nikada nije pronađena.

Poznato je da je umro u palati u Vavilonu, kada mu je bilo samo 32 godine, od uzroka koji nikada  nije potvrđen. Smatra se da je možda otrovan, ili je dobio tifus ili je umro od oštećenja jetre.

Zabeleženo je kako je njegova poslednja želja bila da mu se telo baci u reku Eufrat da nestane, kako bi njegovi sledbenici verovali da je otišao Amonu, bogu za koga je tvrdio da je njegov stvarni otac.

Ipak, po predanju Aleksandrovi generali su proveli pune dve godine u kreiranju i izgradnji pogrebnih kola dovoljno grandioznih da bi preneli mumificirano telo njihovog voljenog vojskovođe u grobnicu.

Onda su krenuli ka rodnoj Makedoniji ali ih je u Siriji presreo Ptolomej koji im je oduzeo telo, moguće zato da bi time pojačao svoj legitimitet kao vladara Egipta.

Smatra se da je Ptolomej prvo odneo Aleksandrovo telo u Memfis da bi ga kasnije prebacio u Aleksanriju.

Drevni zapisi navode da je Aleksandrovo na kraju preneto u mauzolej u Aleksandriji.

Ipak, lokacije aleksandrijske grobnice, kao i one u Memfisu, u potpunosti su zaboravljene. Bilo je najmanje 140 pokušaja lociranja Aleksandrove poslednje grobnice, ali ni jedna od tvrdnji nije univerzalno prihvaćena.

Tako da, ako se najoptimističnija predviđanja ostvare i dokaže da neuobičajeno veliki crni granitni sarkofag stvarno pripada Aleksandru Velikom, to će verovatno biti arheološko otkriće veka.

Stručnjaci ipak misle da je to malo verovatno i da je grobnica pripada nekog uglednom velikašu…

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *