Uzbuđenje raste, da li je zaista u Poljskoj na železničkoj liniji Wroclaw-Walbrzych pronađen nacistički voz pun blaga iz Drugog svetskog rata.

 

Histerija vezana za ovu vest ne prestaje, ali s kojim činjenicama se raspolaže?

 
Evo i najvažnijih pitanja koja postavljla Independent:
 
Gde je voz pronađen?
 
Uz železničku liniju Wroclaw-Walbrzych na zapadu Poljske. To je područje u vreme Drugog svetskog rata pripadalo Nemačkoj.
 
Odakle potiče voz s blagom?
 
Pri kraju Drugog svetskog rata, kada je Crvena armija napredovala, nacisti su navodno poslali voz pun plena iz Wroclawa u Walbrzych. Voz su poslali kroz tunel napravljen ispod planinskog masiva Sowa, ili barem tako tvrdi nemački rudar, koji dodaje i da je svedočio o tim događajima, kao i da je učestvovao u zatvaranju ulaza u tunel kada je sve bilo gotovo.
 
Veruju li istoričari da je voz stvaran?
 
Lokalna istoričaka Joanna Lamparska ističe da postoje dve teorije oko tog voza, ili se nalazi ispod planine ili je skriven negde blizu Walbrzycha. Dodala je i da niko dosad nije pronašao bilo kakvu dokumentaciju koja bi potvrdila da voz zaista postoji. 
 
Istoričar Guy Walter pak smatra, da dok mnoge priče o nacističkom blagu ne piju vodu, ova čini se, ima smisla, blago rečeno.
 
Šta je s lokalnim stanovništvom? 
 
Mit o tom vozu lokalci nazivaju vlastitim “Loch Nessom”, iako se lokalci retko žale, jer je međunarodna pažnja dovela reke turista i lovaca na blago u taj kraj. 
 
Zašto se veruje da se nalazi u tom vozu?
 
To je zlato koje su nacisti opljačkali i zaplenili zatvorenicima i žrtvama. Postoje i glasine da su nacisti u tom vozu prevozili i predmete iz takozvane Jantarne sobe, koji su bili poklonjeni ruskom vladaru Petru Velikom 1716. godine i koji su kasnije premešteni u Carsko Selo od strane Katarine Velike 1770. godine. Sudbina te sobe je postala fascinacija lovaca na blago.
 
Odakle onda stižu najnovije glasine?
 
Od dvojice muškaraca, Poljaka i Nemca, koji su tvrdili da su pronašli taj voz i koji traže naknadu za pronalazak od 10 posto. Ali organizacija The Silesian Research Group isto tako tvrdi da su oni prvi pronašli nacistiki boz s blagom.
 
Šta su do sada preduzele poljske vlasti?
 
Poljski ministar kulture je objavio da je 99 posto siguran da je voz pronađen, nakon saslušanja jednog svedoka na samrtničkoj postelji.
 
Ubrzo posle toga vojska i policija su osigurali područje na kome se voz navodno nalazi, pristup je zabranjen svima osim istražiteljima. 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime