Da li je palmino ulje zdravo? NE! Palmino ulje je baš loše zbog erozije tla, nestašice vode i petnji biodiverzitetu i javnom zdravlju, objavljuje e360yale.edu.

Proizvodnja palminog ulja je veoma porasla poslednjih decenija ali je njeno uzgajanje loše uticalo na čovekovu okolinu.

Navodi se primer Indonezije gde su zbog uzgajanja paliminog ulja mnoge životinje, sumatranski slon, orangutan, nosorog, tigar potisnute na ivicu izumiranja jer su izgubljena njihova staništa. Zvaničnici u Indoneziji ističu da kada kompanije palminog ulja isuše tropska tresetišta i sagore to zemljište kao preteču sadnje, nezamislive količine ugljen dioksida odlaze u atmosferu.

Palmino ulje čini jednu trećinu globalne potrošnje biljnog ulja. Ovo ulje se prvo koristilo za osvetljenje lampi, pa u proizvodnji sapuna, sveća, margarina. Služilo je i kao mazivo za mašine a njegova upotreba se širila velikom brzinom. Danas palminog ulja ima u mnogim proizvodima od šampona, ruževa do nemlečnih kremova i krofni.

Stručnjaci ističu da iako palmino ulje ne sadrži trans masti, ali ima puno zasićenih masti, što znači da može podići nivo nezdravog holesterola i triglicerida. Neka istraživanja ukazuju da bi moglo da bude i kancerogeno.

Mnoge kompanije koje proizvode, trguju palminim uljem potpisale su obaveze bez krčenja šuma i da zaštite životnu sredinu ali to se ne dešava. Proizvodnja palminog ulja više puta je povezana sa otimanjem zemlje i zloupotrebom radne snage. Uzgajano je ilegalno, čak i u zaštićenim područjima.

Razvijene zemlje i međunarodna zajednica sada su na potezu da raznovrsnim zakonskim rešenjima pomognu zemljama u razvoju da spreče dalje širenje krčenja šuma i proizvodnju palminog ulja.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime