Naučnici su došli do sasvim novih zaključaka o smrti Aleksandra Velikog, piše Independent.

I prilično su sigurni da znaju kako je umro. Čini se da ga je ubilo otrovno vino napravljeno od jedne biljke koja izgleda sasvim nedužno.

Misterija kako i zašto je ovaj veliki vladar preminuo sa samo 32 godine muči istoričare i druge naučnike vekovima.

Jedni tvrde da je umro prirodnom smrću, drugi da se zarazio tifusom a treći veruju da je ubijen uz pomoć otrova na slavlju u palati kralja Nabukodonosora II u Vavilonu.
Posle te proslave uhvatila ga je snažna groznica i posle samo nekoliko dana nije mogao da govori ili hoda. Preminuo je 12 dana kasnije.

Poznati toksikolog Leo Schep sada smatra da ima odgovor na ovo drevno pitanje. On kaže da nikako nije ubijen nekim od otrova kao što je arsenik, kao što se navodi u nekim teorijama, jer bi smrt nastupila dosta ranije. Umesto toga, Schep je u novom istraživanju došao do zaključka da je verovatno u pitanju bila bela čemerika, otrovna biljka koja spada u rod ljiljana.

Grci su je koristili i to u lečenju, recimo kada je bilo potrebno izazvati povraćanje, ali su veoma dobro znali i za njenu toksičnost. Upravo njeni otrovi bi mogli da izazovu polagalno ubijanje. A to se poklapa i sa zapisima starogrčkog istoričara Diodora Sicilskog koji je tvrdio da je Aleksandar bio u velikim bolovima nakon što je popio veliku količinu vina u čast Herkulu.

Doktor Schep kaže da je prilično siguran u ovo, ali ipak dodaje da "nikad u stvari nećemo sa sigurnošću znati odgovor”.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime