Da li je ok lagati decu da Deda Mraz postoji? Da li je za njih bolje da žive u iluziji čarolije praznika ili je bolje da im odmah saopštite surovu istinu?

Stvar nije baš sasvim jednostavna i evo šta kažu stručnjaci.

Priča o Deda Mrazu je stara poprilično, po nekima i 2.000 godina. Vodi poreklo iz paganskih običaja, a moderna verzija Deda Mraza je u velikoj meri nastala na osnovu lika Svetog Nikole. U poslednjih otprilike 200 godina, deca širom Evrope i ostatka sveta raduju se Božiću i Novoj Godini iščekujući Deda Mraza.

Poslednje istraživanje ukazuje da čak 85 posto četvorogodišnjaka veruje da Deda Mraz postoji.

Samo, da li je to dobro za decu uopšte?

Pa, eksperti su donekle podeljenih mišljenja, mada se oko ključne stvari ipak slažu.

David Kyle Johnson, profesor filozofije na King’s College misli da učenje dece lažima o Deda Mrazu može da spreči kritičko razmišljanje. Čak i kada deca posumnjaju u priču, velika većina roditelja će pokušati da sakrije laž i predstavi neke dokaze.

To je slatko, ali Johnson smatra da to nije dobro. “Kada očekujete da deca veruju i pored dokaza koje su otkrili to je dosta opasan izuzetak.”

Profesor kaže da umesto indoktrinacije, deci priču o Deda Mrazu predstavite kao – priču. “Prošle godine moje dete je imalo četiri godine i išli smo da vidimo Deda Mraza. Rekao sam da je to tip obučen u Deda Mraza ali da je to zabavna igra.”

Deci će i to biti zabavno.

Nije samo kritičko razmišljanje problem. Problem je i poverenje u roditelje koje će biti poljuljano u trenutku kada deca shvate da Deda Mraz definitivno ne postoji. Iako će većina biti OK, kod nekih će to izazvati pravu traumu, piše Popular Science.

“Deca su radoznala i žele da saznaju sve o svetu koji ih okružuje. Oni veruju da će im roditelji pružiti ispravne informacije. Kada im otkrijemo da je Deda Mraz laž, izdali smo to poverenje”, dodaje Johnson.

Sa druge strane Cyndy Scheibe, profesorka psihologije na Ithaca College smatra da ukoliko je predstavljena kao priča, legenda o Deda Mrazu može da bude lepo iskustvo za decu. Ipak, i ona smatra da je iskrenost važna i da na jasna i iskrena pitanja dece mora da se odgovori potpuno tačno i iskreno.

Scheibe se slaže da retko kada dolazi do trauma zbog laži, ali da su one moguće. Ona misli da bi trebalo pronaći meru i biti diskretan u pričanju priča o Deda Mrazu.

Zato je veoma važno da čim dete posumnja u Deda Mraza, odmah pozitivno reagujete i potpuno tačno im objasnite o čemu se radi. Ukoliko nastavite sa lažima, to je veoma loše za odnos roditelja i dece.

Traume su moguće ukoliko roditelji nastave sa forsiranjem mita kada su deca već spremna da ga odbace, dodaje Scheibe.

1 KOMENTAR

  1. Kakve gluposti. Neki psiholozi stvarno mnogo s..u. Nas niti su lagali da Deda Mraz postoji niti smo se traumirali što ne postoji stvarno. Svake godine vidiš da je neko drugi maskiran. Nema tu filozofije, dobiješ poklon i briga te, srećan si.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime